Månedens trebygg

Hver måned velger redaksjonen i Tenk Tre ut et trebygg i Norge som vi mener fortjener ekstra oppmerksomhet. Byggene har ulike funksjoner og er fra forskjellige steder i landet.

Tidligere vinnere

Soria Moria Sauna
Månedens trebygg - desember 2020

Soria Moria Sauna

På innsjøen Bandak i Telemark flyter det en blinkende badstue. Her kombineres både kunst, arkitektur og lysdesign – noe som gjør Soria Moria til en helt unik badstueopplevelse.

Treverk kurerer gruff
Månedens trebygg - november 2020

Treverk kurerer gruff

Hvordan lage 960 millioner kopper kaffe i året, så klimasmart som mulig? Tre og solceller ble noe av løsningen for kaffegiganten Joh. Johannson.

Duestien barnehage
Månedens trebygg - oktober 2020

Duestien barnehage

Da Duestien barnehage i Skien skulle bygges, var målet klart. Det skulle brukes mest mulig tre i bygg, interiør og uteareal. I august flyttet 120 barn inn i den lune lekeoasen midt i byen.

Utenomjordisk hytteopplevelse
Månedens trebygg - september 2020

Utenomjordisk hytteopplevelse

Kunne du tenke deg å overnatte i en UFO? Du kommer ikke nærmere enn Statskogs nye hytte i UFO-bygda Hessdalen, hvor 40 tonn nærmest svever over bakken.

Et hjem på hjul
Månedens trebygg - juli 2020

Et hjem på hjul

På en gård i Ski står et 22 kvadratmeter lite mikrohus. Pernille Walvik er en av mange nordmenn som bor mindre, fordi det gir henne mer.

Den første tretopphytta
Månedens trebygg - juni 2020

Den første tretopphytta

Mange barn snekrer plankehytter. Noen drømmer nok også om å overnatte i toppen av et tre. Frode Schei gjorde virkelighet ut av barndomsdrømmen sin da han bygde den første tretopphytta i 2005.

Agders største trefjøs
Månedens trebygg – Mai 2020

Agders største trefjøs

I Evje i Agder ligger et splitter nytt fjøs som glir vakkert inn i kulturlandskapet. I motsetning til en rekke fjøs som de siste tiårene har blitt bygd i stål og betong, er dette fjøset bygd i tre. En voksende trend, håper Innovasjon Norge.

Drømmeskolen Ydalir
Månedens trebygg – April 2020

Drømmeskolen Ydalir

Ydalir barneskole i Elverum er bygget i tre og er en del av en større, ny bydel der målet er nullutslipp. Skolen tar også del i et forskningsprosjekt om hvilken helseeffekt tre bringer.

Kronen på verket
Månedens trebygg - Mars 2020

Kronen på verket

Molde ble grunnlagt med bakgrunn i tømmerhandel. Nå gjenreises den stolte trebyen, bygg for bygg. Det nye Romsdalsmuseet er kronen på verket.

En diamant i tre
Månedens trebygg – Februar 2020

En diamant i tre

«Valle for alle» het det da Vål´enga fikk tomt på Valle Hovin til én krone av Oslo kommune. Lite visste man da at det sammen med den nye fotballstadioen skulle bli et trebygg som ville trekke «alle til Valle».

Norges grønneste matbutikk?
Månedens trebygg – Januar 2020

Norges grønneste matbutikk?

Det klimasmarte bygget inneholder vegger i massivtre, selvbærende tretak, lavkarbonbetong og miljøvennlig isolasjon. Kjølediskene i butikken bruker 40 prosent mindre strøm enn hva som er vanlig, og all overskuddsenergi går til oppvarming av selve bygget.

Har du forslag til månedens trebygg?

Send oss gjerne en mail hvis du har forslag til et bygg du synes bør bli kåret til månedens trebygg. Det kan være alt fra et offentlig bygg til en liten trehytte.

Send inn forslag