– Som en tretopphytte midt i byen

MÅNEDENS TREBYGG - NOVEMBER 2023

På St. Hanshaugen i Oslo har et nytt leilighetsbygg skapt mye debatt. Mens fasaden er mørk og kantete, oser det av lyst, lunt treverk og bærekraftige løsninger når du kommer inn.

Del

Det første som møter deg bak døra i Geitmyrsveien 36 er en gang og en stor tretrapp som strekker seg gjennom hele bygget. De store hjørnevinduene kaster lys over det eksponerte treverket som dominerer oppgangen. I øverste etasje bor Nikolaos Farmakis og Guro Sollien Eriksrud sammen med sine tre barn.

Nikolaos Farmakis
EIER OG BYGGHERRE: Nikolaos Farmakis har bygget drømmeboligen i tre.

De bodde opprinnelig i murvillaen ved siden av, men da de trengte mer plass, kom ideen om å realisere et nytt boligprosjekt. De rev garasjene som sto der og satt igjen med en trang og vanskelig tomt.

– Vi ville bygge noe skikkelig fint som kan stå i mange hundre år. På grunn av den krevende tomten måtte vi legge en strategi for å få rammetillatelse fra Plan- og bygningsetaten. Vil ville bygge et fantastisk bygg i tre, med vekt på moderne design og arkitektur, forteller Farmakis.

Geitemyrsveien 36
TRESKULPTUR: Det nye leilighetsbygget har fått mye oppmerksomhet for sitt arkitektoniske uttrykk.

Enorm interesse

Det skulle vise seg å bli vanskeligere enn de først hadde trodd. Mange hadde meninger om nybygget og naboklager, saksbehandlingen og to runder innom Statsforvalteren gjorde byggeprosessen krevende. Det tok åtte år fra ideen først kom på bordet, til familien endelig kunne flytte inn i sommer.

Resultatet er blitt en lavblokk bygget i tre. Trolig det første private boligprosjektet i massivtre som er ført opp i Oslo.

Utvendig er bygget kledd med brede, svartbeisede bord av limtre. Mot veien er bygningskroppen på sitt største, før den smalner innover mot hagen. Fasaden preges av store vinduer og ulike vinkler som glir nesten umerkelig over i takkonstruksjonen.

Geitemyrsveien 36
ST. HANSHAUGEN: Leilighetsbygget består av tre leiligheter og en uteleiedel. I den ene leiligheten bor Nikolaos Farmakis sammen med familien.

En monolittisk treskulptur i et ellers ganske brokete kryss, ifølge eier og utbygger selv.

Interessen har vært enorm.

– Bygget er hatet av noen få, men elsket av mange. Jeg har jo fordelen av at jeg bor her, så jeg opplever at folk har lyst å ta på det, at de vil gå en runde i hagen og at de vil komme inn og se på det.

Bygget i massivtre

Huset er tegnet av arkitektene Hamran og Johansen Arkitekter.

– De fikk stor frihet til å tegne og skape noe helt spesielt, og det var de som foreslo å sette opp bygget i massivtre.

Konstruksjonen består av vegger i massivtre og sammenføyde bjelker og søyler i limtre.

Katt sitter i vinduet
UTSYN: Katten Mio koser seg i vinduskarmen på toppetasjen. Når snøen ikke stenger for utsikten kan du se utover Oslo i ulike retninger.

– Ved å bygge i tre kan du bygge veldig fine og annerledes hus som står seg over tid. Det var sånn vi bygde hus før i tiden, men fordi mye i dag bygges i betong, har vi mistet en del av den gamle byggetradisjonen i tre. Vi ønsket å hente opp igjen gamle byggetradisjoner, men gjort på en moderne måte.

Treelementene er laget av norsk gran og kommer fra Splitkon sin fabrikk på Åmot i Modum kommune. Her ble alle delene produsert ferdig før de ble fraktet til Oslo og montert på plass som et byggesett. Prinsippet er litt som lego for voksne, alle bitene skal passe nøyaktig sammen.

Stua
STUE: Materialpaletten er dempet og naturlig. Ingenting skal få konkurrere mot arkitekturen og treverket.

– Det var veldig moro å se hvordan bygget tok form. Det tok kort tid å sette opp reisverket. På fire uker hadde to mann bygget fire etasjer, forteller Farmakis.

For familien var det viktig å velge bærekraftige materialer, og massivtre regnes som en av de mest miljøvennlige måtene å bygge på.

– Tre er et bærekraftig og lett materiale som gir lite karbonutslipp i produksjon og transport. I tillegg står bygget her og lagrer CO₂, sier Farmakis.

Bad
BAD: I denne badstuen kan du sitte å se utover St. Hansparken.
Soverom
SOVEROM: – Inneklimaet er helt fantastisk. Her sover vi veldig godt, forteller Farmakis.

Tre gir stor klimanytte som byggemateriale. Bygg- og anleggsbransjen står i dag for en tredjedel av de globale klimagassutslippene. I motsetning til andre byggematerialer, som slipper ut store mengder CO₂ ved produksjon, er tre et materiale som lagrer CO₂. Huset på St. Hanshaugen fungerer altså som et stort karbonlager.

Farmakis var også opptatt av at matarielene skulle være kortreiste, derfor var det viktig å velge materialer laget av skog hugget i Norge.

– Jeg hadde ikke lyst på planker som har reist helt fra Sveits. Vi har valgt kortreiste materialer og bærekraftige løsninger så langt vi har kunnet.

Farmakis på badet
DETALJER: Vinklene i huset er brukt som inspirasjon for å skjule tekniske føringer, som her på badet.

Fantastisk inneklima

Nikolaos viser stolt fram detaljer i bygget. Han peker de spisse vinklene, på foringene rundt vinduene og de avanserte sammenføyningene i takkonstruksjonen. Kjøkken- og badeinnredning er i eik. Finishen på gulvet har en betongkunstner satt sitt preg på.

– Materialpaletten er dempet og naturlig, men veldig sofistikert. Ingenting skal få konkurrere mot arkitekturen og treverket.

Soverom
VINDUKARM: Fra det ene soverommet er det utsikt ut til St. Hansparken. Utenfor kjører 37-bussen forbi.
Trappeoppgang
TRAPPEOPPGAGNG: De store hjørnevinduene slipper lyset inn.

Og tre er det mye av. Til glede for de som bor i bygget.

Treet nemlig hygroskopisk, noe som betyr at det både tar til seg og avgir fuktighet. Dette er med på å regulere luftfuktighet og innetemperatur.

– Inneklimaet er helt fantastisk. Det er veldig behagelig å være inni i et trehus, og det kjenner vi hver dag. Vi sover veldig godt her.

Trapp
OPP: Trappen er spesiallaget av en snekker og fører opp til husets loftetasje. På veggen bak ser du hvordan treverket er eksponert.
Kontor
HJEMMEKONTOR: Et lite rom med skråtak er godt utnyttet til kontor. Her lager Nikolaos innhold blant annet Youtube-kanalen sin "Smart Eiendom".

Tretopphytte midt i byen

Farmakis forteller at folk ofte blir overrasket når de kommer inn i huset.

– Ute har huset et stramt design, med mørk kledning mange vinkler. Når du kommer inn er det lyst og trivelig, og mye større enn folk tror når de bare ser huset utvendig. Alle som kommer inn, slapper av med en gang. Det er noe med den gode luften, lukten av treverk og at det er så stille. Det er litt som en tretopphytte midt i byen.

Nikolaos Farmakis
REALISERTE DRØMMEN: Nikolaos Farmakis er stolt av hva han fått til.

Nikolaos står i toppetasjen og peker ut av vinduene i ulike retninger. De store vinduene gir utsyn til et av Oslo mest populære nabolag. På godværsdager ser han Oslofjorden der nede. Et steinkast unna ligger St. Hansparken. Norges fineste park, ifølge han selv. Om kvelden kan han ligge i sofaen å se på månen.

Dette er favorittstedet han i huset. På toppen av byen. I katedralen.

Et tilnavn håndverkerne kom med. Noe av det mest kompliserte de hadde vært med på å produsere og bygge.

Det er lett å forstå hvor assosiasjonen kom fra. Vinduer og bjelker strekker seg mot taket som et spir og skaper et stort og åpent rom.

Katedralen
KATEDRALEN: I toppetasjen ser du byggets mange vinkler og hvordan det er mye synlig massivtre og limtre innvendig.

Mange våkenetter

En av leilighetene i bygget er fortsatt til salgs. Interessen har vært enorm, noe også visningene på Finn-annonsen vitner om.

– Vi henvender oss mot en kjøpergruppe som har god smak og god råd. Dette er et av de dyreste husene som er bygget i Norge og kvadratmeterprisen er enorm. Men så er det også en helt unik bolig.

– Har du angret på at du satte i gang i prosjektet?

– Ja, det har jeg.

Nikolaos Farmakis foran vinduet
KREVENDE: Byggeprosessen ble både annerledes og vanskeligere enn Farmakis hadde forutsett. – Det har mange våkenetter, fortvilte samtaler og anger.

– Det ble både mer komplisert og annerledes enn jeg hadde tenkt. Jeg hadde gjort det mye enklere for meg selv om jeg hadde smelt opp en murblokk. Det har blitt mange våkenetter, fortvilte samtaler og anger. Men når du først har satt spaden i jorda er det for sent å snu. Da må du stå i det.

Til tross for utfordringer underveis er utbyggeren kjempefornøyd med resultatet.

– Jeg liker risiko, jeg liker kvalitet og jeg liker å være best. Vi har bygget et av Norges fineste bygg med de beste kvaliteter og det er jeg veldig stolt av.

Geitemyrsveien 36
MODERNE ARKITEKTUR: Bygget er blitt ommtalt som «Darth Vader»-huset, men Farmakis bare rister på hodet av betegnelsen: – Darth Vader ville aldri bodd i noe så fint.