Tre i fri dressur

MÅNEDENS TREBYGG - AUGUST 2023

I Suldal har Njål og Mina Lunde bygget en ridehall med tømmer fra skogen i området.

Del

Her på Vestlandet regner det jo stort sett hele tiden, så da vi startet rideskole for noen år siden, så vi fort behovet for tak over hodet, forteller Mina som driver Lunde hest- og fritidsgård ved Suldalsosen nord i Rogaland. 

I fjor høst kunne hester, elever og instruktører flytte inn i det 1300 kvadratmeter store nybygget som har reist seg på tunet.

– Vi ville ha en bygning som sto i stil med de vakre omgivelsene på gården. Vi har stavbygg som er flere hundre år gamle og ønsket å bygge i tre.

Ridehall i Suldal
GRINDBYGG: I Suldal har Njål og Mina Lunde bygget en ridehall av kortreist tømmer fra skogen.
Mina Lunde
FORNØYD EIER: Mina Lunde driver Lunde hest- og fritidsgård.

Gammel byggeskikk

Utfordringen var å få det til uten at det ble mye dyrere enn andre løsninger. Løsningen ble tradisjonelle byggemetoder og kortreist tømmer.

– Hallen er et såkalt grindbygg med rundstokker av gran og furu, noe som er helt unikt for et så stort bygg, forteller Mina.

Grindverk er en byggeteknikk hvor flere grinder settes etter hverandre på tvers av byggets lengderetning. Slik danner grindene et skjellet av tømmerstokker, som så kles med bordkledning. Byggeteknikken er gammel og har blitt mye brukt på låver og naust på Vestlandet.

Hest og dame inne i ridehallen
SKJELETT AV TØMMERSTOKKER: Hallen er satt opp av flere grinder etter hverandre.

Finnes ikke maken

Ridehallen er konstruert og bygget av Tore Hundseid-Birkeland. Hjemme på gården sin i Vikedal har han satt opp en stor produksjonshall hvor han, og kompanjong, Tor Ingve Selland, bygger elementer til stav- og grindverkskonstruksjoner. De to har også brukt samme teknikk på blant annet hytter og sauefjøs tidligere.

Med ridehallen så de muligheten for å teste produksjonen på en større landbruksbygning.

– I dette prosjektet har vi virkelig strukket grensene for stav- og grindverkskonstruksjoner, og det har vært en veldig spennende utfordring.

Resultatet er blitt verdens største frittstående trekonstruksjon med naturlig tømmer rett fra skogen. Det finnes ikke maken noe sted.

– Hallen er blitt ganske så majestetisk og tøff. Ikke en eneste stokk er lik, forklarer Hundseid-Birkeland.

Ridehallen innvendig
HØYT UNDER TAKET: For å få mest mulig areal til riding holdes takstolene oppe av vaiere. Tømmerstokkene er kun barket før de ble heist på plass i konstruksjonen.

Bygget i elementer

Tømmerstokkene er hentet ut fra egen og omkringliggende skog. Stokkene heies på plass i hallen hjemme på gården og settes sammen til ferdige elementer. Elementene blir så demontert og fraktet til kunden, hvor de settes opp på nytt.

Til ridehallen trengte Hundseid-Birkeland så store stokker at han måtte ut av egen skog for å finne de største grantrærne.

Særlig takkonstruksjonen krevde nøye planlegging. I hallen er det over 50 takstoler med et fritt spenn på 25 meter. For å få mest mulig areal til riding holdes de oppe av vaiere. Bare én takstol veier over 1,5 tonn.

– Det en veldig spesiell konstruksjon. Den er faktisk helt rock and roll, konstaterer tømreren.

Ridehall innvendig
TØFF KONSTRUKSJON: I hallen er det over 50 takstoler med et fritt spenn på 25 meter. Bare én takstol veier over 1,5 tonn.

Betydelig kostnadsreduksjon

Hundseid-Birkeland håper å videreutvikle byggemetoden til andre typer landbruksbygg.

– Folk som eier skog kan få en betydelig kostnadsreduksjon ved hjelp av litt egeninnsats og eget tømmer. Tømmerstokkene trenger nødvendigvis ikke å gå innom produksjonshallen vår. Vi kan skjære dem til og sette opp bærekonstruksjonen direkte der den skal stå.

- Du må trylle hvis du skal få det mer kortreist enn det.

Med økte material- og energipriser mener han at det er mer aktuelt enn noen gang å bruke lokalt tømmer.

– Jeg ville bevise at det er fullt mulig å konkurrere med stål og betong på pris. Beviset står hjemme hos familien Lunde i Suldal.

Ridehall Suldal
KORTREIST: Ridehallen er kledd med lerk fra Karmøy og krever lite vedlikehold.

Mindre lyd

Utvendig er bygget kledd med lerk, hentet fra en skog på Karmøy. Den er i utgangspunktet vedlikeholdsfri, men er satt inn med en blanding av tjære og diesel for å forlenge levetiden i det våte Vestlandsklimaet.

Hver måned kårer Tenk Tre månedens trebygg. Se tidligere vinnere her.

– Treverket gjør bygget lunt for både hester og folk, og det er mindre lyd fra vær og vind. Det er heller ikke ekko på samme måte som i en ridehall av stål. Det kommenterer alle som kommer inn, sier Mina.

Rekkverk
UNDERVISNING: I hallen drives det ukentlig rideopplæring og ponniskole.

I førsteetasje er det tribune og ridehall, samt salrom, fire bokser og en løsdriftsdel til hestene.

– Det ene rommet skulle egentlig bli en redskapsbod, men har endt opp som Njål sin mancave. Her har han motorsyklene sine og koser seg med sine ting, forteller Mina lattermildt som er godt fornøyd med resultatet.

– Bygget er blitt veldig fint. Det er morsomt å gjøre noe som ingen har gjort før.

Redskapsrom
HOBBYROM: Dette rommet skulle egentlig være en redskapsbod, men endte som mancave.
Rekkverk
GJENBRUK: Gammelt treverk har fått nytt liv i interiøret.

Åpent hus

I tillegg til ride- og ponniskole driver ekteparet opplæring for barn og unge gjennom ordningen «Inn på tunet». Flere dager i uken kommer elever som trenger et alternativ til tradisjonell klasseromsundervisning for å bidra med møkking, fôring og andre sysler på gården.Gården har også avtale med NAV om arbeidstrening.

Fortsatt gjenstår det å ferdigstille galleriet i andreetasje. Der skal det bli et oppholdsrom med blant annet kjøkken, pingpong- og biljardbord.

 – Vi vil lage en fin plass for ungdommene i bygda. Det er ikke så mange steder å være fritiden, så vi vil gjerne skape et fint og meningsfylt samlingspunkt for barn og unge, avslutter Mina.