Utenomjordisk hytteopplevelse

Månedens trebygg - september 2020

Kunne du tenke deg å overnatte i en UFO? Du kommer ikke nærmere enn Statskogs nye hytte i UFO-bygda Hessdalen, hvor 40 tonn nærmest svever over bakken.

Del

I Hessdalen i Trøndelag har spesielle lysfenomen på himmelen trukket skuelystne fra hele verden til den lille dalen. Mange har har ønsket å oppleve de uforklarlige lysene på nært hold.

Statskog har åpnet en hytte nettopp her. Med rundt 100 kvadratmeter, panoramautsikt og en form som minner om en svevende UFO, kan bygget trygt kalles spektakulært og spesielt.

UFO-hytta
EN SVEVENDE HYTTE: På grunn av pilarene hytta står på, kan det nesten se ut som den ikke har landet ennå.
UFO-hytta
SJELDENT SYN: En hytte som skiller seg ut, men som samtidig glir inn i naturen.

Uvante linjer

Et opphold i UFO-hytta gjør noe med deg. Det er knapt en linje i hytta som er helt rett, og det er lagt stor vekt på å gi gjestene panoramautsikt og nærhet både til uforklarlige lysfenomen og til den vakre naturen i området rundt.

På den ene siden skiller hytta seg ut i den tradisjonelle seterbygda Hessdalen der den nesten 40 tonn tunge konstruksjonen svever over bakken. Samtidig glir konstruksjonen godt inn i omgivelsene.

Store opplevelser, små avtrykk

Hytta er tegnet av den trondheimsbaserte arkitekten August Schmidt, og er satt opp av elementer i massivtre. Det er kun brukt noen få stålbærere for å få hytta til å stå stødig. Disse pilarene skaper en svevende følelse, men det gjør også at avtrykket etter hytta begrenses. For Statskog har miljø og bærekraft vært et gjennomgående tema gjennom hele byggeprosessen.

– For oss var det helt naturlig å bygge hytta i massivtre. Det gir et lunt og fint utseende, og har en rekke miljømessige fordeler, sier regionleder for Statskog i Midt-Norge, Carl Libach.

UFO-hytta
FORNØYDE INITIATIVTAKERE: Regionleder for Statskog i Midt-Norge, Carl Libach, (t.v) og tidligere ordfører i Holtålen kommune, Jan Håvard Refsethås er stolte av hytta.

Fordelene ved materialvalg er mange. Tre er en fornybar ressurs og krever lite ressurser ved bearbeiding til elementer. Dessuten binder det store mengder CO₂. Idiko Lukacs i Ny Struktur har bidratt i prosjekteringen av hytta. Han beregner at det er brukt 71 kubikkmeter tre i hytta, noe som lagrer hele 60 tonn CO₂.

I tillegg til at treverk lagrer store mengder CO2, har det svært gode egenskaper når det kommer til varme, fukt, akustikk, brannmotstand og innemiljø generelt. I UFO-hytta er det til og med tre inne i veggene. Her ligger det trefiberisolasjon som skal holde hyttegjestene varme. Utvendig er både tak og vegger kledd i panel som er brent og oljet.

UFO-hytta
NYT UTSIKTEN: Fra UFO-hytta kan du speide etter det uforklarlige lysfenomenet i Hessdalen. Får du ikke sett det, kan du hvert fall nyte den vakre stjernehimmelen.

Sov under stjernehimmelen

Både formen og den svevende konstruksjonen er spesiell. Men det stopper ikke der. Det finnes ikke en tradisjonell vinduskarm i hele bygget. Alle vinduene ligger på en måte utenpå hytta.

– Knapt en eneste vegg er helt rett. Soverommene gir utsikt til stjernehimmelen, og flere detaljer er plassbygde. Denne hytta blir en juvel i samlingen av utleiehytter som vi tilbyr, forteller Eva Kristin Grøndal, friluftskoordinator hos Statskog.

UFO-hytta
UVANLIG FORM: Den svevende konstruksjonen er spesiell.

Håper å trekke flere turister

Den tidligere ordføreren i Holtålen kommune, Jan Håvard Refsethås, var en av pådriverne for at prosjektet skulle realiseres, og bidro sterkt til plasseringen med panoramautsikt.

– Denne hytta er helt spesiell! Dette tror jeg folk vil komme langveisfra for å oppleve, og det er gull verdt for både folket og næringslivet her i Holtålen kommune, avslutter Refsethås.