Smaken av norske grantrær

Innovasjon

Det er stor sannsynlighet for at vaniljesmaken i sjokoladen eller iskremen du spiste sist kommer fra skogen eller fra olje fra havbunnen. Vanilje er verdens mest brukte smaks- og aromastoff, men under to prosent kommer fra vaniljeorkideen.

Del

Det er svært tid- og ressurskrevende å produsere vanilje fra vaniljeorkideen. Den blomstrer bare rundt én gang i året, og da må blomstene håndpollineres raskt fordi de visner på noen få timer. Hvis man lykkes med pollineringen, vil det vokse frem en grønn stengel på vaniljeorkideen. Denne stengelen må deretter gjennom en omfattende gjærings- og tørkeprosess før den får den gode vaniljesmaken.

VERDENS NEST DYRESTE KRYDDER: Det finnes ikke nok naturlig vanilje til å dekke verdens behov.

Den begrensede tilgangen på ekte vanilje har ført til at den populære smakstilsetningen er verdens nest dyreste krydder etter safran. For at du skal ha tilgang til produkter som sjokolade, is og parfyme, brukes vanillin som erstatning.

Vanillin er det dominerende aromastoffet i vanilje, men kan også fremstilles fra både olje og tømmer. I dag er nitti prosent av verdens vanillinproduksjon oljebasert, men vaniljesmak fra tømmer er et stadig voksende marked, da det kommer fra et naturlig råstoff og dessuten er forbundet med betraktelig lavere utslipp.

Vanilje fra tømmer versus olje

Borregaard i Sarpsborg har laget vanillin fra gran i mer enn femti år og er i dag verdens eneste produsent av tømmerbasert vanillin. Totalt dekker de åtte prosent av verdens behov for vaniljearoma, og etterspørselen øker for hvert år.

– Stadig flere produsenter av for eksempel iskrem og sjokolade er opptatt av å kunne tilby kundene sine produkter med plantebaserte tilsetninger. I tillegg er klimagassutslippene forbundet med Borregaards tømmerbaserte vanillin hele nitti prosent lavere enn klimagassutslippene forbundet med den oljebaserte. Kombinasjonen av dette gjør at stadig flere etterspør tømmerbasert vanillin. I 2020 økte vi produksjonen med hele 250 tonn, forteller Tone Horvei Bredal, kommunikasjonssjef i Borregaard.

BORREGAARD: Et av verdens mest avanserte og bærekraftige bioraffineri. Ved bruk av naturlige, bærekraftige råmaterialer produserer Borregaard avanserte og miljøvennlige alternativer til oljebaserte produkter.

Naturlig råvare

Det trebaserte vanillinet er ikke bare mer klimavennlig, det er også rikere på smak og lukt. Nettopp derfor egner det seg ypperlig i både mat og parfyme. Det betyr ikke at produktene smaker eller lukter grantrær. Borregaard utvinner et vanillinmolekyl fra tømmerstokken som er identisk med molekylet du finner i vaniljeorkideen. Det er ifølge Bredal tettere på hva forbrukerne ønsker seg.

– Forbrukere vil ha så naturlige produkter som mulig. At vaniljesmaken kommer fra en naturlig råvare som tømmer, i stedet for olje, er nok lettere for folk å svelge både helsemessig og klimamessig, sier Bredal.

SMAKEN AV VANILJE: Tømmerbasert vanillin egner seg ypperlig i desserter.

Flere bruksområder
Til og med medisiner kan inneholde vanillin - ikke for at medisinen din skal smake vanilje, men for å dempe den kjemiske smaken. Vanillin kan også fremheve ulike lukter og smaker, hvis man for eksempel ønsker at noe skal smake enda mer jordbær, eller at enkelte duftkomponenter i parfymen din skal lukte mer.

NORSKE GRANTRÆR: Når du nyter en sjokolade eller iskrem, kan det ha vært norske grantrær som har bidratt til den gode vaniljesmaken.

Så neste gang du nyter en sjokolade eller iskrem, eller sprayer deg med en velduftende parfyme, kan du tenke på at det kan være norske grantrær som har bidratt til den gode smaken eller duften.


Les mer om Borregaards vanillinproduksjon her.