Til topps i trevegger

MÅNEDENS TREBYGG - OKTOBER 2022

I september åpnet verdens første innendørs klatresenter i massivtre på Klosterøya i Skien.

Del

Vanligvis er klatrevegger bygget opp av en stor stålkonstruksjon med finérplater utenpå.

– Ved å bygge i massivtre kan klatregrepene festes rett på veggen. På den måten sparer vi areal, materialer og kostnader, forteller Hans Christian Wilson.

Han er grunnlegger av Høyt & Lavt Gruppen som driver klatresentre og aktivitetssentre flere steder i Norge.

Fra klatretårn til klatresenter
– Etter at vi bygget et utendørs klatretårn i massivtre i Lom, fikk vi ideen om å prøve det innendørs også, sier Wilson.
Resultatet ble altså senteret i Skien med 2500 kvadratmeter klatreflate, en egen etasje for buldring og et bursdagsrom for barn.
– Vi ønsker at det skal være et lavterskeltilbud hvor hvem som helst kan komme for å klatre uavhengig av ferdigheter, sier han.

Hans Christian Wilson grunnlegger av Høyt & Lavt Gruppen.
GRÜNDER: Hans Christian Wilson er grunnlegger av Høyt & Lavt Gruppen som har bygget verdens første innendørs klatresenter i massivtre.

Utforske massivtre
Selve bygget ble prosjektert før tomten var på plass, og det kunne i utgangspunktet vært satt opp hvor som helst. Intensjon fra start var å utforske massivtre som materialvalg, noe prosjektet også har fått støtte av Innovasjon Norge til.

– Vi hadde med mange flinke aktører i planleggingen. Det var viktig at det var folk som var langt framme i skoene og hadde god kunnskap om for eksempel tre og brann og fordelene med tre og inneklima, sier Wilson.
 
Snøhetta fikk oppgaven med å gi bygget, som i utgangspunktet var en firkantet boks, et spennende uttrykk.
– Det var et mål at det ikke skulle bli for sært, men at det enkelt kunne gjøres om. Det er med på å gjøre bygget bærekraftig. Veggene kan for eksempel bygges om slik at huset kan brukes til annen type aktivitet i fremtiden.

Barn i klatreveggen
FOR ALLE: Både nybegynnere og erfarne kan klatre på Klosterøya.
Klatresenteret med det store vinduet i front
GLASSFLATER: Bygget har store vinduer i begge ender, noe som gir godt med lys.

Et foregangsprosjekt
Med dette prosjektet har Høyt & Lavt Gruppen også utviklet en designmanual for klatresentre i massivtre som skal kunne brukes uavhengig av tomtestørrelse og aktivitet.
– Dette gjør det enklere å sette opp liknende bygg andre steder, sier Wilson.

Ytterveggene er kledd med en vedlikeholdsfri Nord-kledning fra Bergene Holm. Den mørke fasaden beskytter bygget og bidrar til å gjøre det mer holdbart. De store glassfasadene i hver ende gir gjennomgående lys inne. Vinduene gjør det også mulig for forbipasserende å få et glimt av aktiviteten.

Bygget sett utenfra.
BESKYTTER: Ytterveggene er kledd med en vedlikeholdsfri Nord-kledning fra Bergene Holm.

Klimasmart og bærekraftig
Ved å bygge i tre har klatresenteret redusert kostnadene til inventar med om lag 35 prosent. I tillegg har bygget et lavere CO2-avtrykk enn andre sammenliknbare bygg.

– Hvorfor skal vi produsere og bygge i stål når vi har ressurser rett utenfor stuedøra som vi kan utnytte? Det er en etablert sannhet at det er billigere å bygge i stål og betong, men det stemmer ikke nødvendigvis. Det har vært viktig for oss å vise at det går an å bygge i tre til en fornuftig pris. Vi har mye skog i Skandinavia og i Norge. Å bruke tre er bra for klima og viktig i det store bildet, sier Wilson.

Klatreløyper innvendig
LEK OG MORO: Besøkende kan prøve seg i morsomme klatreløyper.

Godt inneklima
I hele bygget er det utstrakt bruk av eksponert treverk, noe som gir en følelse av være omgitt av naturlige materialer. Massivtreet gjør også at bygget er diffusjonsåpent, noe som gir et godt innemiljø. At materialene puster, er også svært hensiktsmessig i et bygg laget for sport og aktivitet.

– Tre er et veldig fascinerende materiale å jobbe med. Det gir bedre inneklima, det oppleves eksklusivt og det føles bra. Folk synes det er et helt fantastisk bygg, og at det er utrolig kult å være der, avslutter han.

Buldresone
UTEN TAU: I andre etasje finner du en egen avdeling for buldring.