Nyt en burger under trebjelker

Månedens trebygg – januar 2022

Burger King har utarbeidet et nytt restaurantkonsept for de skandinaviske gjestene: Stikkord er peis, dempet belysning og mest mulig tre.

Del

– Dette er verdens første burgerrestaurant der tre er gjennomført i konstruksjon og møbler. Så mye som mulig av treverket er synlig i reisverket og interiøret. Burger Kings konsept er å skape den hjemmekoselige følelsen som passer inn i Skandinavia, sier Deepak Sharma.

Han er franchisetaker og eier åtte Burger King-restauranter i Norge. På Langrønningen i Bamble, langs den nye E18, åpnet han den nyeste i januar. Han er også i gang med enda en restaurant i samme stil på Leira i Valdres.

Franchisetaker Deepak Sharma
POPULÆRT: Franchisetaker Deepak Sharma forteller at folk strømmer til for å se den nye Burger Kingen i tredrakt.

– Dette bygget er en mal for Burger Kings satsing på mer trekonstruksjon. Vi har hatt besøk av alt fra hovedkontoret i USA til folk fra andre norske kommuner som vil se hva Langrønningen er blitt til. Vi har peis, egne båser for familier eller bord for to. Belysningen er også spesiell. Den dempes etter klokkeslett slik at det blir en koselig stemning når det er mørkt ute.

I tillegg forteller Sharma at de runde bordene har lading for pc og mobil. Det nye konseptet skal være tilpasset alle aldre og alle slags folk, fra de som trenger en pause langs veien i jobben, til ungdom som møter venner og familier som trenger litt plass.

Bilde av treverk innendørs
NYSKAPENDE: I Skandinavia er det totalt 276 Burger King-restauranter. Langrønningen er en foregjenger for nye filialer i Skandinavia.

Peiskos og burger

Uteområdet til den nye burgerrestauranten på Langrønningen består av solide møbler fra den norske produsenten av bymøbler, Vestre.

– Møblene fra Vestre er spesiallaget til denne restauranten. Et av de fineste stedene å sitte ute, er ved peisen. Derfra kan man se inn i restauranten, gjennom peisen. Her er det lagt opp til stemning og hjemmekos fra begge sider, sier Sharma.

Restaurantsjef Fakiha Mirza ved Burger King på Langrønningen har også fått mye positiv respons fra gjester.

– Folk kommenterer at det er koselig å komme inn. De legger merke til at det er en fin stemning med alt treverket, også på grunn av den gode lukten det gir. Jeg er veldig stolt av å jobbe her. Store vinduer gir nærhet til naturen. Det varme lyset, fargene og peisen gjør restauranten veldig koselig, forteller Mirza.

Restaurantsjef Fakiha Mirza utenfor bygget, holder en burger
STOLT: Restaurantsjef Fakiha Mirza er veldig stolt over resultatet på den nye arbeidsplassen sin.

Arkitektene har tegnet et bygg som fremhever skandinavisk design, byggetradisjoner og arkitektur. Bambles nye Burger King er den første i en rekke tilsvarende restauranter som vil åpne i hele Skandinavia.

Burger King har hatt høy etableringstakt de siste årene. Restauranten på Langrønningen er nummer 92 i rekken.

– Vi er utrolig stolt av den nye restauranten vår i Bamble, som henter det beste fra skandinavisk design, materiale og arkitektur. Vi håper at det nye bygget og bruken av tre bidrar positivt til omgivelsene og at restauranten blir et samlingssted, sier Olav Bæverfjord, norgessjef i Burger King.

Nærbilde av Olav Bæverfjord, norgessjef i Burger King
SKAPER STEMNING: Norgessjef i Burger King, Olav Bæverfjord håper den nye filialen blir en stemningsskapende samlingsplass.

Kun lokalt tre

Leverandøren av trematerialene til bygget i Bamble er limtrefabrikken Sørlaminering i Marnardal. Alt av tre er lokalt og kommer fra Norge.

– Leveransen til Burger King er produsert med råvarer fra Moelven, sier Kjell Trygve Skår i Sørlaminering.

Entreprenørfirmaet Bico i Kristiansand er totalleverandør av bygget og har en lang tradisjon med håndverk og byggverk i tre. Teamleder for Burger King-prosjektet og eier i Bico, Jan Wiktor Sællmann, har deltatt i prosessen fra A til Å. Bico har samarbeidet med arkitektfirmaet Reactor om løsningene i restauranten. Kortreiste materialer og bærekraft har vært et sentralt mål i prosessen.

– Skjelettet til bygget er i limtre i stedet for stål. Bygget kan i teorien demonteres og treet kan gjenbrukes. Det er et av de fine egenskapene med å bygge i tre. Vi leverer innredninger til Burger King i hele Skandinavia. På få måneder har vi innredet åtte restauranter med innredning og møbler i finér. Limtreet som er brukt er gran fra Sørlaminering. Lyktestolper og flaggstenger er trykkimpregnert furu fra Aanesland i Lillesand, forklarer Sællmann, og fortsetter:

– Å bygge i tre skal være konkurransedyktig. Det må være økonomi i bærekraft. Og med dagens pris på stål, er tre konkurransedyktig. I byggeprosessen kan det oppleves litt mer tungvint å bruke tre, men følelsen og resultatet er bedre. Du kjenner det både på lukt og luftkvalitet. Designet skal gjennomføres i hele Skandinavia. Om du er i København eller Stockholm, skal du se Burger Kings skandinaviske design.

Interiørbilde inne på Burger King
LIMTRE: Skjelettet i bygget er gjort i limtre i stedet for stål og alle treelementene skal gi en god og hjemmekoselig følelse.

 Med hensyn til bærekraft og mindre CO2-utslipp har ikke Sællmann noen konkrete tall eller fakta på bordet enda, men han tror det vil bli aktuelt å se på gjennom fortsettelsen i de skandinaviske byggeprosjektene.

– Tall og dokumentasjon på bærekraft og CO2-regnskap blir viktig når økonomien skal diskuteres i prosjektene. Norge er en nasjon med mye tilgjengelig treverk og med gode vekstforhold for denne utømmelige naturressursen. Utvinningen av treverket krever også mindre energi enn annet konstruksjonsmateriale. Ved å satse på bruk av treverk vil ikke dette bare gagne miljøet i vekstfasen, men også gi et betydelig mindre fotavtrykk i transportleddet sammenlignet med mye av stålleveransene som produseres i Asia.