Laget furuskog til fjellturistene

Månedens trebygg - juli 2022

De syv nakne furutrærne strekker seg mot himmelen, som de har gjort i over 250 år. I den nye matsalen på Raubergstulen turisthytte, ved foten av Galdhøpiggen, bærer de hele konstruksjonen.

Del

Her finnes ikke symmetri. Likevel er ingenting tilfeldig i dette virvaret av greiner og kvister som stikker i alle retninger. Hvert et tre spiller en viktig rolle for å holde tak og vegger i glass på plass. – Det hele begynte med at vi trengte mer spiseplass, forteller turistvert Amund Mundhjeld.

Raubergstulen turisthytte ligger 1000 meter over havet, omgitt av sentvoksende furutrær. Det var dette som satte arkitekten på ideen om å ta hele trær inn i bygget og bruke de som bærende element for konstruksjonen.

– Hele ideen har vært å gjøre det veldig enkelt, med kortreiste materialer. Det vanlige er jo at trær blir felt, før de sendes videre til sagbruk og ut i butikk. Dette prosjektet ble et eksperiment - kunne vi ta en råvare som har de egenskapene vi er ute etter i sluttproduktet, og bruke den i sin opprinnelige form, forteller Jan Olav Jensen, arkitekt hos Jensen & Skodvin AS.

Taket på den nye matsalen er et virvar av greiner og kvister som stikker i alle retninger.
BÆRER TAKET: Et virvar av greiner og kvister som stikker i alle retninger.

Sjansen til evig liv
Alle trærne er hogget bare noen hundre meter unna turisthytta. Siden er de høytrykkspylt for bark og tørket, før de er satt opp igjen på sitt nye tilholdssted. De yngste trærne er 250 år gamle, de fleste eldre.
– Det er jo ikke sagtømmerkvalitet på disse tærne. Den eneste sjansen de har til å bli evige er jo å bli satt her under tak. Ellers ville de vel bare blitt til ved eller råtnet opp, sier Amund Mundhjeld med et smil.

Ida og Amund Mundhjeld driver Raubergstulen turisthytte.
TURISTVERTER: Ida og Amund Mundhjeld driver Raubergstulen turisthytte.

Vi ønsket å skape noe som gir en merverdi for gjestene våre. Det er artig å gjøre noe eget. Vi ville bygge noe mer enn bare et enkelt bygg. Her er det utsikt, god arkitektur og høy kvalitet på utførelsen.

Amund og Ida Mundhjeld, turistverter

Sammen med sin kone Ida har han drevet turisthytta i ti år. Amund har vokst opp her og er tredje generasjon som driver stedet. Opprinnelig var det en gammel seter, men i 1946 startet Amunds familie med turisme. Stedet er bygget på etappevis, når behovene og mulighetene har bydd seg. Ulike tider har satt ulikt preg på de mange delene som knyttes sammen av ganger og passasjer. Det siste tilskuddet er den 140 kvadratmeter store matsalen.

Den nye spisesalen på Raubergstulen turisthytte.
SPISE I SKOGEN: Her kan gjester nye et måltid under 250 år gamle furutrær.

Skape merverdi
– Det er Galdhøpiggen som er den store motoren her, det er den folk kommer for, sier Amund.
Nå håper han at den nye matsalen også kan skape oppmerksomhet.
– Vi ønsket å skape noe som gir en merverdi for gjestene våre. Det er artig å gjøre noe eget. Vi ville bygge noe mer enn bare et enkelt bygg. Her er det utsikt, god arkitektur og høy kvalitet på utførelsen.

Raubergstulen turisthytte ligger ved Galdhøpiggen.
TREKKPLASTER: Raubergstulen turisthytte ligger ved Galdhøpiggen. Her kan gjester få guidet tur opp på Norges tak.

3D-modell som arbeidstegning
På grunn av byggets uvanlige utforming og konstruksjon var det vanskelig å lage standard arbeidstegninger. Istedenfor har byggefirmaet Stokk & Stein AS arbeidet ut ifra en 3D-modell laget av Jensen & Skodvin AS.
– Alle trærne ble på forhånd dronefilmet og scannet og modellen viser en nøyaktig kopi av tærne som nå står der, forteller byggeleder Halvor Dalen.

Halvor Dalen viser fram 3D-modellen laget av Jensen & Skodvin.
3D-MODELL: Halvor Dalen i Stokk & Stein viser fram arbeidsmodellen.

Firmaet har lang erfaring med byggeprosjekter litt utenom det vanlige, blant annet restaurering av gamle bygg og stavkirker. Dalen er ikke redd for å ta fatt på det som er litt utradisjonelt.
– Det har vært et spennende og utfordrende bygg hvor vi har måttet tenke selv. Dette er ikke et A4-bygg.

Åpner dørene i juli
I tillegg til furutrærne er også skurlasten fra lokale forhandlere. Det er få og rene materialer i bygget, tre, glass som vegger og tak og gulvene er i betong.

– Det har vært veldig spennende å jobbe med dette. I et slikt prosjekt kan du ikke tegne alt, så det er tatt mange beslutninger på byggeplassen. Men hovedtanken er et klart arkitektonisk prinsipp, vi har bare dratt det litt lenger, sier Jan Olav Jensen.

På sikt kommer det også en stor terrasse rundt hele bygget. Amund og Ida ser fram til at det nye matsalen fylles opp i juli.
– Dette blir utrolig fint og noe vi kommer til å ha glede av lenge.