Fra slitent betongbygg til en oase av tre

MÅNEDENS TREBYGG - NOVEMBER 2022

Med gjenbruk og tre har kontorfellesskapet Innoasis i Stavanger blitt en moderne, fleksibel og miljøvennlig arbeidsplass.

Del

Da vi kjøpte bygget, var det et ekstremt nedslitt kontorbygg. Istedenfor å rive, som ville lønnet seg rent økonomisk, valgte vi heller å rehabilitere, forteller Jarl Birkeland, prosjektleder hos Smedvig Eiendom.

Bygningen fra 1978 ble i sin tid satt opp for Oljedirektoratet, og det bar preg av datidens byggeskikk med mye betong. Da Smedvig Eiendom tok over i 2018 ble huset først ribbet for alt innvendig slik at bare yttervegger og tak sto igjen.

– Vi scannet hele bygget og grunnlaget ble brukt som utgangspunkt for en arkitekturkonkurranse, som Helen & Hard vant, sier Birkeland.

Innoasis innvendig
GJENBRUK: Trappen som slynger seg gjennom lokalet er original fra 1978 og har fått bli med videre.
Jarl Birkeland, prosjektleder hos Smedvig Eiendom.
LEDET PROSESSEN: Jarl Birkeland jobber som prosjektleder hos Smedvig Eiendom.

Innlemmet det utvendige atriumet
Ved å bruke tre klarte arkitektkontoret å legge til nye arealer inn i den eksiterende bygningsmassen.

Det som tidligere var et uterom i midten av bygget, ble erstattet med en innvendig glassoverbygd konstruksjon i massivtre. Trekonstruksjonen er kjernen i det nye kontorlokalet og strekker seg opp gjennom alle etasjene. Den brede trappen i midten kan brukes som scene ved større arrangementer.

– Hele bygget er designet for å trekke folk ut i atriumet for å skape gode møteplasser forteller Malin Petrea Jørgenvåg hos Nordic Egde som er en av leietakere i Innoasis.

Hver måned kårer Tenk Tre månedens trebygg. Se tidligere vinnere her.

Innvendig glassoverbygd konstruksjon i massivtre.
LA TIL AREALER: Det som tidligere var et uterom i midten av bygget, er nå erstattet med en innvendig glassoverbygd konstruksjon i massivtre. Tresøylen i bakgrunnen er laget på Aanesland Treindustri i Lillesand som spesialiserer seg på å lage flaggstenger og master i tre.
Trappen kan brukes som scene.
TILRETTELAGT FOR ARRENGEMENTER: Den brede trappen i midten kan brukes som scene, som her på åpningsfesten.

Møbler og innredning av tre
Gjenbruk har stått sentralt i valg av interiør og møbler. Marmorfliser fra Smedvigs gamle hovedkontor er et eksempel på elementer som har fått nytt liv i Innoasis. Flere av møblene er kjøpt brukt, og mye av innredningen er laget av tre.

Jørgenvåg, som har arbeidsplass i lokalene, opplever at bruken av tre har en positiv effekt på ansatte og gjester.
– Det er det første folk kommenterer når de kommer inn her. Treet er med på å gjøre det til et godt sted å være, og det er både behagelig og beroligende.

Malin Petrea Jørgenvåg som jobber som Site Manager på Innoasis hos Nordic Edge.
TRIVES: Malin Petrea Jørgenvåg jobber som Site Manager på Innoasis og forteller at gjester og ansatte synes treverket er både beroligende og behagelig å omgi seg med.

Spiler av furu
Sammen med arkitektene hadde eiendomsutviklerne en ambisjon om å få bygget så lyst som mulig. Dette er blant annet løst ved å løfte takhøyden innvendig. Systemhimlingen som tidligere dekket de tekniske installasjonene i taket er fjernet og erstattet med spiler av furu.

– Treet gir en veldig fin og naturlig følelse mot den rå betongen. I tillegg har spilene en viktig funksjon som akustisk dempning, forteller Birkeland.

Til sammen er det gått med om lag 50 000 meter spiler, levert av Treprosjekt AS.

Fellesområdene. I taket er spilene av furu synlige.
GJENBRUK: Hele bygget er en blanding av gammelt og nytt, noe du også ser igjen i innredningen. Mange av møblene i fellesarealene er kjøpt brukt. I taket ser du spilene som fungerer som akustisk dempning.

Tilpasset fremtidig ombygninger
For Smedvig Eiendom har det vært viktig å skape et fleksibelt bygg, som enkelt kan endres innvendig og tilpasses nye leietakere. For å gjøre det mulig med fremtidige ombygninger er det allerede satt opp fester til kontorskillevegger flere steder i taket. Disse festene kalles skjørt (små vegger som starter i taket og går litt nedover) og er frest ut i kryssfinér for å passe på millimeteren til sin plassering. Dette gjør at planløsningen i kontorarealene enkelt kan endres.

– Siden den gamle betongen flere steder er skjev, er skjørtene også unike til sin plassering. Det er brukt laserscanning for å finne nøyaktige fasong på hvert enkelt skjørt. Dataen fra scannen ble brukt som grunnlag i fresen og produksjonen. Vi har lært mye om hvordan vi kan bruke ny teknologi i rehabilitering av bygg i dette prosjektet, forteller Birkeland.

– Målet er at bygget skal være en oase for innovasjon, inspirasjon og interaksjon. Og der har vi allerede sett av vi er på god vei til å bli, avslutter Malin Petrea Jørgenvåg.

Vi har tidligere skrevet om Finansparken i Stavanger. Les om det ikoniske bygget her.

Kontorarealet
FESTER TIL SKILLEVEGGER: For å gjøre det mulig med fremtidige ombygninger er det allerede satt opp fester til kontorskillevegger flere steder i taket. Disse festene er frest ut i heltre for å passe på millimeteren til sin plassering. Dette gjør at planløsningen i kontorarealene enkelt kan endres.
Innvendig glassoverbygd konstruksjon i massivtre.
INNOASIS: De mange grønne plantene er med på å skape følelsen av å være i en oase.