En liten hytte som utgjør en stor forskjell

Månedens trebygg - februar 2021

Det er noe urnorsk ved hyttelivet. Vi reiser på hytta for å finne roen, få en pause, hente krefter. Det er akkurat denne tilværelsen Friluftssykehuset har klart å skape for pasienter på Rikshospitalet.

Del

Bak Rikshospitalet i Oslo ligger det en liten arkitekttegnet hytte idyllisk plassert inntil skogen. På dagtid er dette et behandlingssted for pasienter som er innlagt på sykehuset. På kveldstid er det et sted hvor pasienter kan tilbringe tid, slappe av, være med familien og nyte hyttelivet.

– Her slipper du unna det tradisjonelle sykehusmiljøet med hvite vegger, maskiner som piper, andres samtaler om sykdom, lukten av baconpølse fra sykehuskiosken. Her kan du finne roen og kjenne på en form for normalitet opp i alt det syke, forteller Håvard Hernes, initiativtakeren bak Stiftelsen Friluftssykehuset.

Håvard Hernes
INITIATIVTAKER: Håvard Hernes ønsket å skape et sted i naturen hvor pasienter og pårørende kan finne roen.

Basert på egne erfaringer

Ideen med å bygge hytter tilknyttet sykehus fikk Hernes sammen med psykologspesialist på Rikshospitalet, Maren Østvold Lindheim. Mellom seg har de lang erfaring med sykehus, han som far til et sykt barn over en lang periode – hun som psykolog for innlagte barn og unge. De ønsket å gi pasienter mulighet til å ha et godt sted å være i naturen som en del av innleggelsen. Et sted som skiller seg fra sykehusenes institusjonspreg.

I tett samarbeid med Snøhetta, Lindal Gruppen og Avdeling for barn og unges psykiske helse på sykehus ble ideen videreutviklet og den første hytta bygd, et steinkast unna Rikshospitalet. Her er du langt nok unna til å kjenne at du er i naturen, men nærme nok til at du raskt kan komme deg tilbake til sykehuset.

Friluftssykehuset
TRYGT OG AVSLAPPENDE: Hytta har en behagelig atmosfære. Putene kan legges utover gulvet for en enda mer avslappende stemning.

Et lite stykke hjemme

Det første som slår deg når du kommer inn i hytta, er lukten av treverk. Både tak og gulv, og alt i mellom, er laget av eik. Til og med vegglampene, formet som små sopper, er laget av tre. Det varme treverket dekker hele hytta, med unntak av vinduene som gir deg utsikt til trærne og Sognsvannbekken som sildrer utenfor.

At hytta ble bygget i tre var ingen tilfeldighet. Tvert om, det var et krav fra initiativtakeren. Håvard Hernes ønsket å skape en hjemlig følelse, en stor kontrast til følelsen du får når du rusler gjennom gangene og rommene på et sykehus.

Friluftssykehuset
TAKVINDU: Hvis du ligger på gulvet, kan du titte opp på himmelen gjennom det spesialbygde vinduet i taket.

– Det er ingen jeg kjenner som har den typiske sykehusestetikken hjemme hos seg selv. Det er jo fordi omgivelsene våre har en stor påvirkning på oss. Folk ønsker å ha det hyggelig og avslappende rundt seg, og dette blir jo forsterket når du er innlagt på sykehus. Med denne hytta gir vi pasienter et lite stykke hjemme i en ellers veldig fremmed tilværelse, forteller Hernes.

Håvard understreker at Friluftssykehuset er et tilbud for alle type pasienter og ikke minst, pårørende. Alvorlig sykdom er tøft å stå i, og det påvirker hele familien. Han får stadig høre historier om hvordan hytta er et viktig lyspunkt i en forferdelig situasjon.

­– Jeg snakket med et par som mistet et av barna sine i fjor. De fortalte hvor viktig hytta hadde vært for dem, fordi der kunne de tilbringe kvalitetstid med sitt friske barn. Det viser jo hvor viktig dette tilbudet er også for familien rundt pasienten, sier Hernes.

Friluftssykehuset
ROM FOR GODE SAMTALER: I hytta er det et eget samtalerom med et stort vindu ut mot skogen og bekken. Her har både Maren og Håvard tilbrakt mange timer.

Hytta bedrer behandlingen

Ikke bare fungerer hytta som et etterlengtet pusterom i en syk hverdag, den utgjør også en stor forskjell i behandlingen av pasientene. Psykologspesialist Maren Østvold Lindheim, som har vært med å utvikle Friluftssykehuset, jobber med alvorlig syke barn og unge som er innlagt på Rikshospitalet. I hytta har hun samtaler med pasienter som er redde for alt de skal i gjennom, eller som sliter med å leve med opplevelser de har hatt på sykehus eller forbundet med sykdommen.

– Hytta gir et helt annet utgangspunkt for samtalene jeg har med både barna og foreldrene deres. Jeg ser hvordan kroppen slapper av, og det har jo med omgivelsene å gjøre. Her er du omgitt av natur og naturmaterialer, noe som skaper gode assosiasjoner. Det minner om noe trygt og vanlig, som gjør det lettere å hente styrke og kjenne at ting kan bli bedre, forteller hun.

Maren kaller Friluftssykehuset for et godt terapeutisk rom å være i, fordi hytta har en positiv innvirkning på opplevd stress og engstelse. Her får barna en etterlengtet pause fra sykehusomgivelsene, noe hun tror kunne vært fint å få til også inne på sykehus.

– Vi har mye forskning på hvor viktig natur og naturmaterialer er for både fysisk og psykisk helse. Å ta med pasienter ut i hytta gjør noe med sykdomsmestringen. Det hadde derfor vært interessant å se på mulighetene for å ta inn treverk på enkelte behandlingsrom også inne på sykehuset, sier hun.

Studiene Maren referer til indikerer at naturomgivelser kan bidra til å redusere stress, forsterke positive emosjoner og virke balanserende på fysiologiske prosesser (Park et al, 2011; Qing Li et al, 2011; Ulrich et al, 1991; Hartig, 2003; Van den Berg et al, 2003). Det å sitte i et rom med utsikt til naturomgivelser, som skog, reduserer for eksempel blodtrykket mer enn i rom uten vindusutsikt.

Det finnes også en stor mengde vitenskapelige artikler om sykehusarkitekturens innvirkning på pasienter og sykehuspersonell, der en blant annet ser at økt dagslyseksponsering og utsyn mot naturlige omgivelser reduserer opplevd smerte og stress ved sykehusinnleggelser, reduserer antall liggedøgn og bidrar til betydelig lindring av smerte (Walch et al, 2005; Ulrich 2008; 1984).

Friluftssykehuset
LYS OG VARME: Når sola skinner inn, reflekteres den behagelig mot det varme treverket. Legg merke til de soppformede vegglampene som også er laget av tre.

En trehytte skulle alle hatt

Foreløpig er det kun Rikshospitalet og Sørlandet sykehus i Kristiansand som har et friluftssykehus, men stiftelsen ønsker at alle sykehus skal kunne tilby en hytte til pasientene sine. En av ildsjelene i prosjektet er Jan Lindal i Lindal Gruppen, som står bak selve byggeprosessen.

– Friluftslivssykehuset er en sammenheng mellom godt byggverk, design og arkitektur, og materialvalg. Sistnevnte er jeg lidenskapelig opptatt av. Jeg er en tremann på min hals, og det har jeg vært de 34 årene jeg har drevet bedrift, forteller han.

Lindal mener tre er et undervurdert materiale, og at man kan få til fantastiske ting ved bruk av tre.

– Tre har en positiv virkning på oss mennesker. Å komme inn i et trebygg gir deg en unik følelse. Det er utrolig interessant å bruke tre i et helsemessig perspektiv, slik vi har gjort med Friluftssykehuset. Dette er vi utrolige stolte av å få være med på, forteller Lindal.

Kombinasjon av behandling og omgivelser

Fordi hyttene er modulbygg, er det enkelt å bygge flere. Både Lindal og Hernes håper nå at flere sykehus følger etter. Men det krever også et godt faglig tilbud. Ifølge Terje Rootwelt, klinikkleder for Barne- og ungdomsklinikken på Rikshospitalet, fungerer Friluftssykehuset så godt fordi det er et samspill mellom fysisk plassering og utforming av hytta og faglig innhold.

– På Rikshospitalet har vi mange alvorlig syke barn innlagt, med både fysiske og psykiske utfordringer. Med Friluftssykehuset kan vi flytte deler av behandlingen ut i naturlige omgivelser. Dette gir barna og oss en helt annen terapeutisk arena. På fine dager finnes det nesten ikke noe vakrere sted enn denne hytta. Det er kombinasjonen av den faglige behandlingen og den fantastiske arenaen som gjør at dette funker så godt. Det er et helt unikt, forteller Rootwelt.

Friluftssykehuset
EN HYTTE FOR ALLE: Med en egen ramp inn til hytta er det enkelt å trille en rullestol.

Fra pårørende til pasient

I den lille hytta ved Rikshospitalet sitter Håvard med store ønsker for Friluftssykehusets fremtid. Da han startet prosjektet, var det basert på erfaringer fra langvarige sykehusopphold med et sykt barn. I dag er barnet hans friskt, men nå kjemper han sin egen kamp mot kreften. Å gå fra pårørende til pasient har gjort han enda mer bevisst på hvor viktig dette tilbudet er.

– Da jeg ble syk selv, var det helt absurd å plutselig være i den situasjonen. Men det var en utrolig fin følelse å komme inn i hytta. Bare ligge på gulvet her inne, spise noe sushi og høre på musikk. Føle meg som hjemme. Det er jo akkurat det jeg har ønsket å skape.

Fra de innebygde høyttalerne i taket synger Neil Young om fullmåne og kjærlighet – en ganske god beskrivelse av hva den lille hytta bak Rikshospitalet kan tilby. Her kan du ligge på de myke putene sammen med dem du er glad i og titte opp på himmelen gjennom det runde takvinduet. Bare være.

Det eneste ønsket Håvard har nå, er at dette skal bli standard ved alle sykehus – også utenfor våre egne landegrenser.

Håvard
HÅPER PÅ FLERE: Håvard sitt ønske er at Friluftssykehuset skal bli en standard ved alle sykehus.

– Når jeg er på hytta, får jeg en helt spesiell ro. Denne følelsen er jo noe veldig mange kan kjenne seg igjen i. Vi må få til dette for flere syke mennesker, det er jo de som trenger det aller mest, avslutter han.