Whisky med smak av tre

MÅNEDENS TREBYGG - DESEMBER 2022

I Lyngen i Troms ligger verdens nordligste destilleri. Bygningene i massivtre gir optimale forhold for produksjon og lagring av de edle dråpene.

Del

Whiskyen fra Aurora Spirit har høstet stor anerkjennelse i internasjonale miljøer og Norges dyreste alkoholdprodukt ble laget her.

– Vår første flaske med whisky ble solgt for 80 000 kroner på auksjon, forteller Tor Petter Christensen, daglig leder ved Aurora Spirit.

Destilleriet
PRODUKSJONSLOKALE: Destilleriet er bygget i massivtre og er unikt i europeisk sammenheng.
Tor Petter Christensen, daglig leder ved Aurora Spirit.
DAGLIG LEDER: Tor Petter Christensen har realisert drømmen om å kombinere alkoholproduksjon og turisme.

Nordlysturisme og brennevin
Sammen med Hans-Olav Eriksen og Anne-Lise Hausner hadde han en idé om å kombinere alkoholproduksjon og turisme. Etter et besøk i Skottland, whiskyens vugge, begynte drømmen om å bygge et destilleri å ta form.

– Vi forelsket helt oss i bransjen og startet prosessen. Det tok et par år før vi hadde nok kapital til å sette i gang, men i 2016 startet byggingen.

I dag produserer de vodka, gin, akevitt, likør og whisky under merkenavnet Bivrost og tilbyr omvising, overnatting, guidede turer og brennevinssmaking til turister fra hele verden. I løpet av et år har de 3000 besøkende.

Hver måned kårer Tenk Tre månedens trebygg. Se tidligere vinnere her.

Første destilleri i Norge
– Vi var de første til å bygge et destilleri i Norge fra grunnen av, og det har blitt helt unikt i europeisk sammenheng. De fleste destilleriene i verden er bygd i mur og industrimaterialer som stål og betong, men da vi skulle starte opp forslo entreprenøren Econor å bygge i massivtre, sier Christensen.

Det viste seg å bli et godt valg for et whiskydestilleri. For to år siden utvidet de bygningsmassen med et lager til whisky. Også dette ble oppført i massivtre, og er utformet som et langhus i vikingstil med kryssende møner og torv på taket.

– Når du lagrer whisky, er det en del krav til miljøet fatene skal ligge i, som temperaturvariasjoner og luftfuktighet. Massivtre har den fordelen at det er med på å holde lageret kjølig om sommeren og varmere på vinteren. I tillegg bidrar treet til å regulere fuktighet, og det gir godt inneklima. Det finnes veldig få lagerbygninger til whisky i massivtre, men det fungerer helt utmerket, sier Christensen.

Lagerbygning til whiskyfat
LAGERBYGNING: Her oppbevares whiskyfatene. Bygget er i massivtre og er utformet som et langhus i vikingstil med kryssende møner og torv på taket.
Whiskyfat
TØNNER: Whiskyfat lagres på eikefat.

Mange fordeler med massivtre
Selve destilleriet er bygget i en moderne funkisstil med store vindusflater og naturbrun kledning. Valget av tre viste seg å gi flere fordeler for en bedrift i vekst.

– Tre et veldig fleksibelt materiale. Etter noen år hadde vi behov for å gjøre noen endringer i produksjonslokalet. Vi laget blant annet flere rom og endret noe på etasjene. Da kunne vi åpne opp veldig enkelt, og vi kunne skjære ut nye vinder og dører rett i massivtreet, forteller Christensen.

Verdens nordligste destilleri, Aurora Spirit ved foten av Lyngsalpene.
MELLOM HAV OG FJELL: Aurora Spirit destilleri ved foten av Lyngsalpene.

Møbler av avkapp
Avkappet har de brukt til å lage møbler. I det ene møterommet er det plass til ti personer rundt et bord som er saget ut av bygningskroppen.

– Massivtreet gir også veldig god isolasjon. Noe som er en fordel når vi bor i en kald del av landet. I tillegg gjør treet at inneklimaet blir godt fordi det er med på å regulere fuktighet. Dette er også viktig for oss siden vi både har produksjon og besøk av turister i samme bygg, avslutter Christensen.

Bord laget av avkapp fra bygningskroppen.
MØBLER AV AVKAPP: Dette bordet er laget av rester av massivtre, saget ut av bygningskroppen.