Tårnet er verdens høyeste bygg i massivtre

Månedens trebygg - august 2021

Det er mange ting som gjør den splitter nye studentboligen på Remmen i Halden til et unikt bygg. Ikke bare er det med sine 16 etasjer verdens hittil høyeste bygg i massivtre, men det er også laget av utelukkende norsk tre.

Del

Den imponerende høye studentboligen har fått navnet Tårnet på grunn av sine utrolige 50 meter over bakken. To måneder etter bygget åpnet dørene bor det nærmere 160 studenter her, og flere skal det bli. Totalt er det 213 hybelenheter i bygget, fordelt på parleiligheter, kollektiv og enkletter, eid av SiØ, Studentsamskipnaden i Østfold.

Direktør i SiØ, Rita Hirsum Lystad, forteller at byggeprosjektet har vært et godt samarbeid mellom flere lokale og nasjonale ressurser, med ett hovedmål for øyet: Å bygge fremtidsrettet.

Rita Hirsum
STUDENTENE BESTEMMER: Rita Hirsum Lystad fra SiØ er tydelig på at det er studentene som har jobbet hardest for å få på plass mer miljøvennlige bygg.

– I samarbeid med studentene, AF Bygg Østfold, SG Arkitekter og iTre har vi oppnådd et studentboligprosjekt i Halden som er kostnadseffektivt og med god funksjonalitet. Nå er det fokus på fornybare materialer, klimapåvirkning og bærekraftige løsninger som styrer våre valg. Vi må bygge for fremtiden.

Noe annet som styrer valget i stor grad, er studentene selv, understreker hun.

– Studentene som sitter i styret her er de som virkelig har satt fokus på bærekraftige løsninger. De har tatt styringa i dette byggeprosjektet og jobbet hardt for miljøvennlige valg hele veien. Det er flott å se at de gjør viktige valg for kommende studenter, for Tårnet er bygget i et 60 års perspektiv.

Tårnet
AVRUNDET: På grunn av sine avrundede kanter oppleves Tårnet mindre enn det egentlig er – som gjør det ekstra unikt.

Forsker på inneklima i treboliger

Studentboligen er bygget med norsk massivtre fra Splitkon i bærekonstruksjonen hele veien oppover. I tillegg til effektivitet og miljøfokus, er det også en annen ting som ligger bak valget av materiale – nemlig det gode inneklimaet tre kan gi.

– Treets kvaliteter er viktig for oss. De termiske egenskapene til tre skal gi en lun romtemperatur og et godt inneklima for studentene. Vi er helt i startfasen i et forskningsprosjekt nå, sammen med Universitetet i Ås, som skal forske på inneklima i boliger med tre i bærekonstruksjonen. Det blir spennende å se resultater etterhvert, sier Hirsum Lystad.

Tårnet
UTSIKT: Jo lenger opp i Tårnet du kommer, jo flottere blir utsikten.

Dag Lislerud Midtfjeld, assisterende direktør i SiØ, forteller at de allerede har fått gode tilbakemeldinger fra studenter som bor her.

– Hittil har vi bare fått positive tilbakemeldinger fra beboere. Man kan snakke lenge om treets gode egenskaper, men det viktigste er at de som faktisk bor her merker det og trives, og det opplever vi at de gjør.

Studentene begynte å flytte inn i Tårnet da det sto klart 1. august. Målet var at de som ønsket det skulle være innlosjert til studiestart.

– Det var veldig viktig for oss at blokka skulle stå klar til studentene kommer til byen, og det klarte vi. Hele prosessen har vært utrolig effektiv og selve byggingen tok bare ett år fra start til slutt, sier Lislerud Midtfjeld.

Tårnet
FORNØYD: Dag Lislerud Midtfjeld fra SiØ er veldig fornøyd med den nye studentboligen, og håper enda flere studenter vil gjøre Tårnet til et hjem.

– Det er god stemning i bygget

En av de som flyttet inn 1. august er studenten Maria Wang, som går andre året på en bachelor i barnehagelærer på Høgskolen i Østfold i Halden. Maria bodde først i en av studentboligene fra 2014/2015, i et kollektiv for 16 personer. Da muligheten åpnet seg for å flytte inn i den splitter nye studentboligen, tok hun den.

– Jeg hørte at de tilbød enkletter her, som er hybler med eget kjøkken og bad for én person. Etter et år med 15 andre kjente jeg at jeg trengte litt mer privatliv.

Maria Wang
TRIVES: Maria Wang er en av studentene som har flyttet inn i den nye blokka. Hun stortrives og synes både stemningen og fasilitetene i bygget er gode.

Dermed var Maria en av de første som flyttet rett inn i boligen da den åpnet til studiestart i august. Hun har nå bodd to måneder i enkletten i fjerde etasje og kan fortelle at det allerede er blitt et hyggelig miljø i blokka.

– Det var litt byggearbeid her i begynnelsen, men det hadde vi fått beskjed om på forhånd, så det var forventet. Det bor mange hyggelige folk både i Tårnet og i de andre blokkene rundt, og det er god stemning og bra med liv i bygget. Det skjer mye sosialt her som gjør at folk kan bli bedre kjent.

Dag Lislerud Midtfjeld forteller at SiØ har brukt mye tid på å sette sammen og designe rom i blokka, som både skal oppleves lyst og moderne. Det mener Maria de har truffet godt på.

Tårnet
LUFTIG: Alle rommene i studentboligen skal oppleves som lyse og luftige.

– Rommet mitt er helt nytt og ganske moderne, med masse skapplass og et fint bad. Jeg er veldig fornøyd med designet av rommet og av Tårnet generelt, det ser veldig fancy ut, nesten som et hotell, sier hun og ler.

– Her tenker jeg å bo til jeg er ferdig å studere, legger hun til.