Surfeparadiset i Lofoten

Månedens trebygg - mai 2022

På en av Norges flotteste strender finner du Lofoten Beach Bar. Huset i massivtre fungerer som servicebygg og samlingsted for surfere og turister fra hele verden.

Del

Da Ellen Lebesby og Per Ansgar Benjaminsen kjøpte campingplassen og startet Lofoten Beach Camp for tre år siden, ble det fort klart at de hadde for lite kapasitet på en del servicefunksjoner. De satte derfor i gang arbeidet med å utvide, og da campingplassen og surfesenteret åpnet for sesongen i fjor sommer, sto det nye bygget klart til å ta imot gjester.

Servicebygget på Lofoten Beach Camp.
TOBLERONEFASONG: Formen på bygget representerer alle tingene som betyr noe for eierne av Lofoten Beach Camp - logoen, telt og fjellene rundt campen.
Lofoten Beach Bar sett fra straden.
FERDIG I FJOR: Huset sto klart for å ta i mot gjester sommeren 2021.

– It's amazing!
Julien Simoens har nettopp ankommet Lofoten Beach Camp for å jobbe som surfeinstruktør for sesongen. Han skjønte med gang at han var framme da han skimtet det karakteristiske bygget han hadde sett bilder av på Instagram.– I really like the shape, sier belgieren som akkurat har kommet opp fra vannet etter en surfeleksjon.

Julien Simoens står med et gult surfebrett på stranden.
SURFER: Julien Simoens har nettopp ankommet Lofoten Beach Camp for å jobbe som surfeinstruktør for sesongen. Han liker formen på bygget.

Tobleronefasong
Den spesielle formen var selve utgangspunktet for at bygget ble som det ble.
– Ideen kom fra arkitekt Navid Navid hos Studio NN. Vi fikk mange innspill fra han og plutselig kom denne Toblerone-lignende fasongen på bordet. Jeg så med en gang at det var riktig, for den representerer alle tingene som betyr noe for bedriften vår, som logoen vår, telt og fjellene rundt oss, sier Ellen Lebesby.

Ellen jobber som lærer, men har tidligere lang erfaring som arkitekt. Hun tok etter hvert over jobben som både byggherre og arkitekt. Med seg på laget fikk hun og mannen Per en rekke lokale entreprenører og håndverkere. Nordbohus Byggalf, Green Advisers og den lokale byggmesteren Egil Arne Myklebust var alle med i planleggingen og oppføringen av bygget.

Per, Ellen og Lars sitter ute foran det flotte bygget sitt.
FAMILIEBEDRIFT: Per Ansgar Benjaminsen og Ellen Lebesby driver Lofoten Beach Camp sammen med sine to sønner. Her er Lars sammen med dem på bildet. Ellen er utdannet arkitekt og har selv tegnet huset.

Bygget i massivtre
– Da jeg fikk se tegningen og formen på bygget foreslo jeg at det skulle bygges i massivtre, forteller byggmester Olav-Inge Alfheim hos Nordbohus Byggalf AS.

Ellen og Per tente på ideen.
– Ja! Det gjør vi, sa jeg. Det var egentlig helt opplagt at det skulle være i massivtre. Våre gjester er unge folk som er opptatt av miljø og bærekraft. Vi ønsker at byggene våre skal være så bærekraftige som mulig. Når dette bygget en dag skal avhendes er det rene materialer, sier Ellen Lebesby.

Bilde ut av vinduet i andre etasje fra Lofoten Beach Bar. I bakgrunnen ser du stranden.
UTSIKT TIL HAVET: Ellen har lagt ned mye arbeid i hver minste detalj i huset. Glassene i fronten er inndelt på en slik måte at du skal ha fri utsikt til havet uansett hvor du befinner deg.

Bygget for vær og vind
Huset ble prefabrikkert i en hall i Bodø og sendt flatpakket til Lofoten vinteren i fjor. Her ble bygget montert under krevende værforhold, og montasjen ble flere ganger utfordret på grunn av vind.
– Bygget er dimensjonert for den opptredende vindhastigheten som er målt her. Det har vært målt 116 meter i sekundet i vindhastighet ikke langt fra tomta, noe som er tatt i betraktning når detaljer er løst på bygget, forteller Joakim Dørum, daglig leder i Green Advisers som har vært rådgivende ingeniører.

Det er kun brukt norske materialer i byggingen. Elementene i massivtre kommer fra Splitkon. Takbordene er fra Norsk Limtre og er behandlet med impregnering fra Bergene Holm. Alt treverket som er brukt er hogd et sted mellom Halden og Stange.

Joakim Dørum, daglig leder i Green Advisers og Olav-Inge Alfheim hos Nordbohus Byggalf AS.
SPENNENDE PROSJEKT: Joakim Dørum, daglig leder i Green Advisers og Olav-Inge Alfheim hos Nordbohus Byggalf AS er stolte av bygget.

Spennende arkitektur
– Å bygge i tre er norsk byggeskikk, og vi er stolte av å føye oss inn i den tradisjonen. Mange av de besøkende synes bygget er fantastisk og at det har en spennende arkitektur, forteller Per Benjaminsen.

Det er ingen tvil om at bygget har fattet stor interesse også utenfor landegrensene og at det har en stor markedsføringsverdi for campingplassen.
– I 2020 var det 200 bilder fra campingplassen på Instagram. I 2021 var det 2000. Det er veldig mye bilder av bygget, innvendig og utvendig og fra stranda, forteller Per.

Lofoten Beach Bar fra baksiden.
LOGO: På baksiden av bygget finner vi igjen logoen til Lofoten Beach Camp. Den skjuler på en elegant måte en nødvendig branntrapp.

Beachbar på stranda
Det ti meter høye bygget er plassert helt nede på stranda og inneholder dusjer, toaletter og en beachbar. Her kan du nyte mat og drikke både innendørs og utendørs, begge deler med en upåklagelig utsikt over den nydelige Skagenstranda.
– Glassene i fronten er inndelt på en slik måte at du skal ha fri utsikt til havet uansett hvor du befinner deg. Her er ingenting tilfeldig. Ellen var en fantastisk byggherre og det var et utrolig spennende prosjekt å være med på, sier Olav-Inge Alfheim. Han berømmer Ellen for den innsatsen hun har lagt ned i hver minste detalj.

Begge er de opptatt av å løfte fram det gode samarbeidet i byggeprosessen.
– Det var en utrolig velvilje og innsats fra alle involverte. Det var en spesiell byggeplass og jeg er veldig stolt over samarbeidet, understreker Ellen.

Familiebedrift
Per og Ellen hadde selv ikke noe erfaring med camping da de kjøpte stedet, men ble overtalt av sine to sønner, Ole og Lars, som i flere år hadde hatt sommerjobb på campingplassen. Nå driver de stedet sammen som en familiebedrift. Surfing hadde derimot hele familien drevet med siden yngstemann Lars var fem år gammel og fikk sitt første surfebrett. Et år satte Per rekord med å surfe 189 dager i løpet av ett år.

Nå venter de besøkende og surfere fra hele verden når stedet åpner for sesongen i mai.
– Vi har mye gjester fra Norden og Tyskland, men også fra USA, Japan, Korea og Sør-Amerika, forteller Per, som røper at de på sikt planlegger å utvide med enda flere fasiliteter.
– Vi tenker å bygge noen badstuer, noe spagreier og et surfesenter, også det delvis i massivtre.

Solen kommer gjennom vinduene i servicebygget til Lofoten Beach Camp.
FANTASTISK LYS: Bygget ligger slik til at du ser rett nord mot midnattssola.

For Ellen er det ingen tvil om hva som er mest spesielt med huset.
 – Formen, utsikten og nærheten til havet. Her ser du rett nord mot midnattssola. Det er en fantastisk lokasjon for å se nordlys, for her er det ingen lysforurensing.
Jeg er faktisk litt stolt av det.

Her kan du se en timelaps av montasjen av bygget.

Flere av bildene i denne reportasjen er tatt av byggmester Olav-Inge Alfheim som også er en ivrig fotograf.