Populære lavterskelhytter

MÅNEDENS TREBYGG - APRIL 2023

Den lille hytta er bare 15 kvadratmeter stor, men alle er velkomne. Dagsturhyttene har tatt Norge med storm.

Del

Han omtales som Dagsturhyttas «far», prosjektleder Atle Skrede i Vestland fylkeskommune. Skrede har lenge hatt et brennende engasjement for at enda flere skal komme seg ut i naturen, og for sju år siden fikk han en idé.

Resultatet ble en 15 kvadratmeter stor arkitekttegnet hytte. Prosjektet ble godt mottatt, og nå har konseptet spredd seg videre til andre fylker. I dag finner du nærmere 90 hytter fordelt på 66 kommuner i Rogaland og Vestland, og nå står også Trøndelag for tur.

Atle Skrede
INITTATIVTAKER: Atle Skrede omtales som Dagsturhyttas «far». Her under åpningen av Vistneshyttå på Randaberg i Stavanger. Foto: Øyvind Nesvåg

– Målet med hyttene er å stimulere til turglede og fysisk aktivitet i trygge rammer. Alle hyttene er tilgjengelige 15–90 minutter fra løypestart, forteller Skrede.

Dagsturhytta på Eldsfjellet
SOLNEDGANG: Dagsturhytta på Eldsfjellet på Holsnøy i Alver kommune i Vestland. Foto: Jan M. Lillebø
Dagsturhytta på Stord
UTSIKT: Dagsturhytta Utsletteslottet på Stordi Sunnhordland i Vestland fylke. Foto: Jan M. Lillebø

Ulikt plassert

Hyttene er gratis å bruke og tilgjengelige døgnet rundt, hele året. Her trenger du ingen nøkkel. Det eneste kravet er at du forlater den i samme stand som den var da du kom. Som navnet tilsier, er hyttene kun beregnet for dagsturer, og de er enkelt innredet med benker, en liten hems, peis og et eget hyttebibliotek.

Alle hyttene er identiske, men det er kommunene som selv bestemmer hvor de ønsker å plassere sin dagsturhytte. Noen ligger høyt i fjellet med vakker utsikt, mens andre ligger inni skogen eller nede ved sjøen.

– Fine turmål

På Randaberg, like nord for Stavanger, ligger Vistneshyttå. Dagsturhytta er plassert helt nede i vannkanten med flott utsikt ut mot havet. Her har Knut Middelthon tatt formiddagsturen for å nyte matpakken i de flotte omgivelsene.

– Jeg har besøkt flere av hyttene i Rogaland og synes det er et helt fantastisk tilbud. De er veldig fine turmål. Jeg har også hatt med barnebarna på tur her og de synes det er topp å kunne slappe av på hemsen og ligge der å lese en bok, forteller Middelthon.

Vistneshyttå Randaberg
LUNSJ: Knut Middelthon har tatt med nistepakken til Vistneshyttå på Randaberg. Foto: Ragnhild Erevik Fosse

Glir inn i omgivelsene

Dagsturhytta er tegnet av arkitektkontoret Rojo arkitekter i Trondheim. Da de skulle designe hyttene tok de utgangspunkt i en trekant-form. Utformingen gjør at hytta kan roteres og tilpasses for den enkelte tomt, samtidig som at sol- og utsiktsforhold ivaretas.

– Hytta skulle ha en enkel og gjenkjennbar fasong som mange kan relatere seg til, samtidig som den ikke være provoserende i fremtoningen, forteller Sondre Andvik, daglig leder for Rojo arkitekter.

For å gli naturlig inn i omgivelsene er hyttene bygget i tre. Innvendig er det mye eksponert treverk. Vegger og himling er kledd med furufinér, gulvene er i heltre av furu og alt av møbler er også laget i tre.

Jente leser bok på hemsen
I HØYDEN: Alle hyttene har hems. Her fra dagsturhytta på Klepp i Rogaland. Foto: Øyvind Nesvåg
Bibilotek
LESELYST: Dagsturhytta er innredet med et lite hyttebibliotek. Her fra Solabu i Rogaland. Foto: Ragnhild Erevik Fosse

Krever lite vedlikehold

Utvendig er hyttene kledd med malmfuru som er brent.
– Dette er en gammel teknikk, mye brukt i Japan, som gjør treverket motstandsdyktig for sopp og råte. Kledningen gjør at hytta kan stå lenge med minimalt vedlikehold, sier Andvik.

Hyttene er satt sammen av fire moduler som produseres ferdig på fabrikk. Disse er så fraktet på plass til de ulike tomtene med helikopter. Her monteres de på en ramme av limetre som festes i fjell. Byggemåten gjør at hyttene får et lite fotavtrykk i naturen.

– Tre er veldig solid materiale, samtidig som det er lett. Det var viktig med tanke på transporten av hyttene, forteller Andvik.

Hyttene flys på plass med helikopter.
I LUFTA: Hyttene fraktes på plass med helikopter. Her fra ankomsten av hytta i Hå kommune i Rogaland. Foto: Øyvind Nesvåg
Montering
MONTERING: Hyttene festes på en ramme av limtre. Foto: Øyvind Nesvåg
Montering
FRA FABRIKK: Hyttene er satt sammen av fire moduler. Foto: Øyvind Nesvåg

En kjempesuksess

Selv om hytta er liten, er den utformet for å kunne ha plass til mange. Taket er lagt laget som et amfi med sitteplasser.

– Dette gjør at området rundt hytta kan brukes som scene der et band, en forfatter eller et teater kan opptre. Derfor kan hyttene også brukes til å gi en kulturopplevelse til folk, sier Skrede som får tilbakemelding på at hyttene brukes aktivt av mange barnehager og skoler i sine nærområder.

Barn som koser seg og leser
TURMÅL: Hyttene brukes aktivt av mange barnehager og skoler i sine nærområder. Her fra Dagsturhytta i Klepp kommune. Foto: Øyvind Nesvåg
Jenter på hemsen
EN PUSTEPAUSE: Hyttene er populære turmål for barnefamilier. Foto: Øyvind Nesvåg

Skrede forteller at prosjektet har vært en kjempesuksess. Han regner med at alle hyttene totalt har hatt over én million besøkende.

– Vi ser at hyttene på kort tid har blitt til sosiale møteplasser. Vi får folk ut i naturen og i prat med hverandre. Når jeg får tilbakemelding fra småbarnsfamilier om at de synes det er lettere å komme ut på tur når de kan besøke en dagsturhytte har vi truffet bra på konseptet, sier Skrede som gleder seg til å se hvordan prosjektet vil utvikle seg videre.

– Det er bare fantasien som setter grenser for hva hyttene kan brukes til. Selv om de eies av kommunene er det opp til hver enkelt hvordan de vil bruke hyttene, ta vare på og videreutvikle områdene med ny aktivitet.

Hver måned kårer Tenk Tre månedens trebygg. Se tidligere vinnere her.

Yoga på hemsen
REKERASJON: Dagsturhytta har mange bruksområder. Foto: Stig Roger Eide