Med kortreist eik på menyen

Månedens trebygg - juni 2022

På gourmetrestauranten Under er det ikke bare maten som er kortreist. Treverket er levert av det lokale snekkerverkstedet Hamran, hogget i skogen bare noen kilometer unna.

Del

Kontrasten til bygningskroppen i betong, gjør at inngangspartiet kledd i eik trer frem.

– Det er menneskene som jobber her og treverket som ønsker våre gjester velkommen, sier Stig Ubostad. Sammen med sin bror Gaute Ubostad står han bak prestisjeprosjektet som er tegnet av Snøhetta.

Videre innover i restauranten er det brukt tre i trapper, tak og vegger gjennom alle tre nivåer, fra rett under overflaten og helt til bunns.

På toppen av trappen til restauranten Under.
NED UNDER: Treverket går gjennom hele restaurantene i trapper, tak og vegger.
På bildet ser vi trappen og håndløperen i norsk eik.
TRAPP: Den sørlandske eika skaper varme og lunhet.

Første i Europa
Fem meter under havoverflaten finner du 40 sitteplasser. Her kan du nyte en kulinarisk opplevelse, et måltid bestående av 18 retter.Gjennom et stort vindu har gjestene panoramautsikt til fiske- og dyrelivet utenfor. Undervannsrestauranten er den første i Europa og hadde allerede før den sto ferdig i mars 2019 fått oppmerksomhet over hele verden.

Stig Ubostad
INITIATIVTAKER: – Bakgrunnen for restauranten er at vi ønsket å skape noe ekstraordinært i vårt lokalsamfunn, forteller eier Stig Ubostad.

– Bakgrunnen for restauranten er at vi ønsket å skape noe ekstraordinært i vårt lokalsamfunn. Det har hele tiden vært et lokalt prosjekt med lokale leverandører, sier Stig Ubostad.
Trond Hamran som eier og driver Hamran snekkerverksted ble en viktig samarbeidspartner.

Border og stoler foran det store panoramavinduet som viser dyre- og fiskelivet utenfor.
VINDU MOT HAVET: Her kan gjestene nyte de lokale råvarene mens fiskene svømmer forbi utenfor.

På leting etter trær
– Da Stig og Gaute ringte og fortalte om planene for restauranten, sa jeg at det hadde vært gøy å bruke norsk eik i interiøret og møblene, forteller Trond Hamran. For fem år siden var så å si alt av eik som ble brukt til møbler og interiør importert fra utlandet. Å få tak i norsk eik var nesten umulig. Men siden 80 prosent av den norske eikebestanden i Norge finnes på Sørlandet, øynet Trond Hamran en mulighet.

Trond Hamran viser fram møblene som ble laget til Under.
EIKELEVERANDØR: Trond Hamran måtte selv ut i skogen for å finne eik til restauranten Under.

Med støtte fra Innovasjon Norge startet Under, Snøhetta og Hamran et prosjekt for å hogge og foredle lokal eik. Hamran måtte selv ut å lete etter passende trær i skogene rundt restauranten, og han brukte lokale gårdssager til å lage planker av de han fant. Treverket ble så tørket i en gammel trelast tørke. Til slutt hadde han samlet nok.


Eikekvalitet i særklasse
– Prosjektet var egentlig helt galskap. En periode var jeg veldig nervøs for om det kom til å gå. Men det gikk, og resultat er blitt utrolig bra, sier Hamran.

Stig Ubostad er enig og understreker at Hamran har levert eikekvalitet i særklasse.
– Sørlandsk eik er annerledes enn vanlig eik, både i struktur og farge. Alle besøkende kommenterer treverket og jobben som er blitt gjort. Folk er enormt positive.

Alle møblene i restauranten er designet av Snøhetta og laget av Hamran.
EGEN MØBELKOLLEKSJON: Den sørlandske eika går igjen i hele restauranten, alt i fra kledning, gulv, vegger og tak til møblene som gjestene sitter på.
Stol laget i norsk eik laget av Hamran.
EIKEMØBLER: Stolen er designet av Snøhetta i tett samarbeid med Hamran. I treverket er kvist og uregelmessigheter synlige.

Synlige kvister
Den sørlandske eika går igjen i hele restauranten, på gulv, vegger og tak. Til og med stolene og bordene som gjestene sitter på er i samme materiale. Stolen er designet av Snøhetta i tett samarbeid med Hamran. Kvist og uregelmessigheter er synlig i treverket.
– For 15 år siden ville ingen ha synlige kvist, men det har vært en endring i hvordan folk tenker. Nå vil folk at tingene vi omgir oss med skal være naturlige og mer ærlige. Når vi bruker trær som har brukt mange år på å vokse, må vi bruke hele treet, sier Hamran.

I utformingen av restauranten er det lagt vekt på å at eika skal være med på å gi varme og lunhet, i kontrast til havet utenfor og den rå betongen. – Treet får oss nærmere naturen her på havets bunn. Den er med på å forsterke opplevelsen, avslutter Hamran.

Bygningskroppen til Under.
PRETISJEPROSJEKT: Undervannsrestauranten er den første i Europa og har fått oppmerksomhet over hele verden.