Flytende hyttetur i Haldenkanalen

Månedens trebygg - juli 2021

Det er noe eget med å sovne til den vuggende følelsen av vann rett under hodeputa. I Østfold er det mulig å legge overnattingen til et vassdrag, i en hytte bygget utelukkende av gran.

Del

Fløtingshistorien i Haldenkanalen strekker seg flere hundre år tilbake i tid, og det er nettopp denne tømmerfløtingstradisjonen som ga ideen til det som i dag er blitt noe helt unikt. Inntil brygga ved Ørje Brug i Marker kommune ligger Regionalpark Haldenkanalens siste attraksjon og dupper: Den flytende granhytta FLO.

Frem til 1982 ble det fløtet tømmer i kanalen hvor du nå kan ta en overnatting på våt grunn.

Leder for Regionalpark Haldenkanalen, Vidar Østenby, forteller at ideen om en flytende hytte først ble foreslått av arkitektkontoret Snøhetta under et stedsutviklingsseminar.

Granhytta FLO
FORNØYDE: Arkitektene Anders Byng Strøm og Laureen Putzolu sammen med Leder for Regionalpark Haldenkanalen, Vidar Østenby.

– I utgangspunktet planla vi flere enklere overnattingsmuligheter på kanalen. Men da vi fikk en million kroner av Sparebankstiftelsen begynte vi å diskutere ideene med arkitekt Anders Byng Strøm og det tok fort litt av, forklarer Østenby.

Gran fra innerst til ytterst

Den lokale arkitekten var aldri tvil om at han ville bidra i dette nyskapende prosjektet. Mange forslag kom på bordet i prosessen, men sammen med arkitektsamboeren Laureen Putzolu landet de til slutt på det største forslaget.

– Prosjektet har vært morsomt å jobbe med. Hele konstruksjonen er laget av gran, med unntak av flyteelementene. Valget falt på gran fordi det ser røft ut fra utsiden når barken er på, samtidig som den gir en lys og varm følelse innvendig. Her snakker vi gran fra innerst til ytterst, sier Byng Strøm.

Granhytta FLO
SOLID: Den flytende hytta er utelukkende laget av store mengder gran og har dermed et unikt utseende.

Østenby avslører at han hadde et håp om å kunne droppe flyteelementene:

– Jeg var i kontakt med treteknisk institutt om å bruke tømmerstokker, for å spille videre på tømmerfløtehistorien. De sa det var mulig, men at det ikke ville flyte like godt etter noen år. Dermed landet vi på svenske flyteelementer. 

Forskjellig fra alle vinkler

For arkitektene var det viktig at konstruksjonen skulle være unik fra alle vinkler. Overnattingsstedet er dimensjonert for å kunne bære 22 tonn.

– Nå veier det drøyt halvparten. Vi har prøvd å fylle opp med noen steiner for å gjøre den tyngre, for vi ønsker at man skal være så nær vannflaten som mulig. I dag synes jeg den fortsatt ligger litt høyt, sier Østenby.

Granhytta FLO
FORFLYTTER SEG: Siden hytta er flytende kan den flyttes rundt i Haldenkanalen.

I år ligger FLO ved et usjenert bryggeanlegg rett syd for Ørje. Neste sommer kan det fort hende du finner FLO et annet sted i kanalen.

– Hytta kan transporteres, selv om det er litt vrient. Vi tenker oss noen faste punkter den kan ligge, slik at det blir litt variasjon. Foreløpig har vi hatt den ved en brygge, og det er positive tilbakemeldinger på det, forteller Østenby.

Stor interesse før åpning

Etterspørselen etter å ta en natt eller to på den flytende hytta har vært mye høyere enn Regionalparken forventet på forhånd.

– Over 400 personer meldte sin interesse før vi i det hele tatt hadde åpnet. Vi ser for oss å kanskje bygge flere slike i fremtiden, men ikke for mange, understreker han.

Granhytta FLO
BÅLKOS: Inne i hytta finnes det en bålpanne som kan brukes til både mat og hygge.

Til tross for den store interessen har Regionalparken Haldenkanalen lagt seg på en pris som er overkommelig for de fleste. Med fire sengeplasser, åpen peis, WC og mulighet for å lage seg noe godt på bålpanna, ligger det til rette for at man kan nyte naturen langs vassdraget.

– Vi er opptatt av at folk skal komme hit og kose seg i fin natur, og samtidig lære om historien i vassdraget. Her kan man både besøke kanalmuseet og overnatte på vannet, avslutter Østenby.