Fra tømmer til foundation

Innovasjon

Tømmerstokken kan bli til uendelig mange produkter. Faktisk kan den spille en avgjørende rolle for at sminken din sitter godt.

Del

Å bruke stoff fra tømmerstokker i kosmetikk høres kanskje fjernt ut. Men sminke og kosmetiske produkter du bruker daglig funker faktisk som de skal nettopp blant annet på grunn av treet.

– Det er veldig utbredt å bruke produkter fra tømmer i kosmetikk. De har gode egenskaper som bidrar til at produktene blir sånn vi ønsker, sier Tone Horvei Bredal, kommunikasjonsdirektør i Borregaard.

Tone Horvei Bredal, kommunikasjonsdirektør i Borregaard.
Tone Horvei Bredal, kommunikasjonsdirektør i Borregaard.

Borregaard i Sarpsborg har et av verdens mest avanserte bioraffinerier, og er en storleverandør av miljøvennlige biokjemikalier. De leverer produkter fra tømmer og flis til hele verden, som kan erstatte olje på en rekke viktige bruksområder, deriblant innen kosmetikk.

– Store deler av tømmerstokken kan faktisk brukes i kosmetikk på grunn av de ulike egenskapene bestanddelene i tømmeret har. Vanligst er det å bruke spesialcellulose, vanillin, lignin og bioetanol, forteller Horvei Bredal.

Sminke
GIR KONSISTENS: Det er veldig utbredt å bruke produkter fra tømmer i kosmetikk.

Hvilke produkter brukes tømmer i?

Egenskapene hun refererer til varierer fra produkt til produkt. Spesialcellulose brukes mye i sminke og kremer, fordi det gir produktene ønsket konsistens. For at leppestiften skal holde seg fyldig, foundationen fast og kremen rund i stedet for rennende, tilsettes spesialcellulose eller mikrofibrillær cellulose. Produktene holder strukturen, de ulike ingrediensene skiller seg ikke og flyten forbedres takket være stoffet fra tømmerstokken.

tømmerstokk
94 % av tømmerstokken til produkter og energi. 82 % blir til kommersielle produkter, 10 % blir til intern energi og 2 % selges som bioenergi.. Illustrasjon: Borregaard

Mikrofibrillær cellulose bidrar også til effekten i rynkekremer. Egenskapene i cellulosen gjør at kremen legger seg fint i sprekker og gir en mer jevn overflate, selv om denne effekten kun er midlertidig.

Neglelakken er også avhengig av stoff fra trær. For å sikre at lakken er flytende i flasken og ved påføring, for så å tørke inn og sette seg på neglene, trenger man spesialcellulose eller bioetanol. For at fargestoffene i flasken ikke skal skille seg, slik at du må riste på den før bruk, tilsettes lignin. Dermed sikrer tømmerstokken den ønskede effekten og gjør at du får det perfekte strøket med neglelakk.

Neglelakk
Tømmerstokken sikrer den ønskede effekten og gjør at du får det perfekte strøket med neglelakk.

Vanillin som hentes ut av tømmerstokken gir, som navnet tilsier, både lukt og smak av vanilje. Om kosmetiske produkter lukter vanilje, er det ofte takket være vanillin. Ingrediensen er vanlig i parfymer og kremer, enten for å gi vaniljelukt, for å forsterke andre lukter eller for å gi en rundere og mild duft. Vanillin kan også maskere kjemisk lukt og smak, en egenskap som ofte ønskes i medisiner.

tømmer
NORSKE GRANTRÆR: Stoffer som hentes ut fra norske grantrær er med på gi kosmetikk en rekke ønskede egenskaper.

Etterspørsel dytter markedet

Det er altså stor sannsynlighet for at du allerede bruker flere produkter som inneholder produkter laget av norsk gran. Tone Horvei Bredal i Borregaard forteller at dette trolig vil øke i årene som kommer.

– På generelt grunnlag er det en trend at forbrukerne etterspør mer naturlige ingredienser, sammenlignet med oljebaserte, samtidig som produsentene virker mer bevisste på å ta mer bærekraftige valg.

Sminke
GLAM: Flere produsenter brukere lager økologisk glitter, eller bioglitter, med en kjerne av cellulose.

Et eksempel på nyere produkter som er kommet på markedet etter økt etterspørsel er kosmetisk glitter laget av nettopp cellulose. Ansikts- og kroppsglitter på fest, festivaler og i parader går aldri av moten, men i dag er det mer fokus på å velge glitter som også er bedre for miljøet, så man kan glitre med god samvittighet. Dermed har det dukket opp flere produsenter som lager økologisk glitter, eller bioglitter, med en kjerne av cellulose. Dette sikrer at glitteret naturlig brytes ned i naturen på relativt kort tid.

– Det er ingen tvil om at det er etterspørselen som dytter markedet i riktig retning, og vi har inntrykk av at forbrukere ønsker seg mer miljøvennlige produkter også innen kosmetikk, avslutter kommunikasjonsdirektøren.