Bilde som illustrerer artikkel

Der andre ser søppel, ser Olav og Håkon muligheter.

Bilde som illustrerer artikkel

Hos Rewo lager de møbler av rester fra trappeproduksjon.

Fra biter til bord

Klima

Hvert år brennes flere tusen kvadratmeter med trevirke som blir til overs i treindustrien. Hos Rewo jobber de for å transformere restene til noe nytt.

Spørsmålet var utgangspunktet for at Olav Engelstad startet bedriften Rewo i 2020. Da hadde han i flere år, gjennom sin mastergrad i industridesign på NTNU, undersøkt hva som skjer med materialene som blir til overs i norsk treindustri. I dag bruker Rewo restmaterialer til å lage nye produkter.

– Det er utrolig synd å bare skulle fyre opp kvistfri eik eller furu. Dette er jo trær som har stått og bundet CO₂ i over 100 år. Ved å bruke materialene til noe annet, kan vi være med på holde karbonet i verdikjeden lenger.

Testet mye

Olav og hans kompanjong Håkon Hagen har testet mye forskjellig. Tømmer fra hytteproduksjon, massivtreelementer fra bygg, og heltre fra trapper er forsøkt omgjort til små og store treprodukter. For snart ett år siden lanserte de Rewo-bordene, som er det produktet de har valgt å satse på fremover.

Olav Engelstad og Håkon Hagen
GRÜNDERBEDRIFT: Olav Engelstad og Håkon Hagen lager eleganse av avkapp.

– Opprinnelig testet vi å sette sammen bitene med epoxy, men siden det er et oljebasert materiale gjorde det at mye av miljøgevinsten med produktene forsvant. Valget falt derfor på å bruke trelim istedenfor.

Og nettopp dette, at produktene bidrar positivt for klimaet, er helt grunnleggende for Rewos bedriftsfilosofi.

– Vi har det laveste fotavtrykket av alle møbelprodusenter i Norge i dag. Produktene våre består av 99% oppsirkulert materiale, sier Olav.

Rewobord
OPPSIRKULERT: Hos REWO er ingen bit for liten til å bli verdsatt.