Et hjem på hjul

Månedens trebygg - juli 2020

På en gård i Ski står et 22 kvadratmeter lite mikrohus. Pernille Walvik er en av mange nordmenn som bor mindre, fordi det gir henne mer.

Del

Tett inntil låven på en gård i Ski står det lille grå krypinnet og skjuler et stilfullt innredet kjøkken og en stue med overflater i eik og lys parkett. Pernille Walvik (28) åpner døren og inviterer inn i det som har vært hjemmet hennes det siste året.

– Jeg opplever at jeg har måttet forklare meg for mange rundt hvorfor jeg har valgt å bo sånn. For meg er dette en livsstil snarere enn bare et valg av hjem, sier Walvik.

Pernille stortrives i mikrohuset sitt, som ifølge henne selv gir henne mer frihet.

– Det gir en følelse av frihet å bo i et eget hus uten et stort boliglån. I tillegg handler det om bærekraft og fotavtrykk, forteller hun.

mikrohus
TETT PÅ NATUREN: Med mikrohuset kan Pernille Walvik enkelt flytte hjemmet sitt fra sted til sted. Nå er hun bosatt på en gård i Ski.

Eier mindre og bruker mindre

Det å bo i et mobilt mikrohus minner mye om å bo i et bittelite vanlig hus, men det er noen forskjeller. Pernille har en vanntank som hun fyller med vann annenhver uke. Toalettet er et forbrenningstoalett, som må tømmes med jevne mellomrom. Strøm får hun fra gården der hun leier plass.

– Jeg er bevisst på vannforbruket mitt, og ser på vann som en viktig ressurs. I tillegg er jeg nøye med hva jeg velger å kjøpe. Jeg liker også følelsen av å ha naturlige og varme materialer rundt meg. Mitt valg av bolig hjelper meg å leve på den måten jeg ønsker, sier hun.

mikrohus
AKKURAT NOK: Smarte løsninger og en bevissthet rundt hvor mye hun eier gjør at Pernille har alt hun trenger i mikrohuset sitt.

Trenden startet i USA

Trenden med mikrohus startet som så mye annet i USA. Det var også her Pernille oppdaget boligtypen allerede da hun var tenåring. Det er likevel ikke bare enkelt å konvertere de amerikanske minihusene til norske forhold. Det er en del krav som må oppfylles når man bygger mobile mikrohus.

– Hovedutfordringen i Norge er at et hus som skal fraktes på henger bare kan veie 3,5 tonn. Det handler om trafikkregler og sikkerhet på norske veier. Dermed blir tre et naturlig førstevalg for å bygge lette, stabile og lune hjem. Husene må også bygges svært solide for å tåle transporten på hengeren, forteller David Reiss-Andersen, som står bak Norske Mikrohus sammen med kona Jeanette Reiss-Andersen.

mikrohus
FRA USA TIL ØKERN: David Reiss-Andersen ble inspirert av minihus i USA. På Økern i Oslo bygger han norske mikrohus som etter hvert ender opp på tomter rundt omkring landet.

David er egentlig filmregissør, men startet firmaet Norske Mikrohus AS i 2018. Han og kona ønsket et felles prosjekt og ble inspirert av den amerikanske trenden. Siden det har nærmere 40 mobile trehus blitt solgt og plassert rundt omkring på gårdstun og i hager i Norge. Målet er å eskalere produksjonen, men den skal hele tiden ha bærekraft som en rettesnor. Tre er derfor et naturlig materiale for produsentene av Norske Mikrohus.

– Vi har nylig inngått et samarbeid med Treteknisk institutt for å få råd om hvordan vi kan effektivisere produksjonen. Her er vi i en oppstartsfase, forteller David.

Kortreist og bærekraftig

Tanken er at Treteknisk skal bistå bedriften med å optimalisere byggeprosessen, og bidra med ekspertise og kunnskap om treets egenskaper. Målet er å bruke kortreise og bærekraftige materialer i produksjonen. Kledningen i gran kommer fra Svenneby høvleri. De fleste husene har grankledning, men noen få av husene som har hatt behov for et enda lettere materiale er kledd i sedertre. Men fordi dette er et treslag som må importeres, ønsker ikke firmaet å fortsette med det i stor grad.

Jeanette Reiss-Andersen
MIKRODESIGNER: Jeanette Reiss-Andersen startet Norske Mikrohus sammen med ektemannen David, og har hatt ansvar for å designe husene.

– Vi får mye materiale fra Stangeskovene, og er i en prosess på å få norskproduserte vinduer. Vi satser også på norsk innredning, forteller David.

Innvendige flater kles med eik, men den må gjøres hul slik at det ikke blir for tungt. Kjøkkeninnredningen bygges av det norske firmaet Echoff Håndverks Interiør. Det er kona Jeanette som har designet husene, og hun forteller at det har vært en utfordring å optimalisere innredningen innenfor vektbegrensningene.

– Vi ønsker ekte materialer og har måttet tenke utradisjonelt for å få et mest mulig funksjonelt hjem på 22 kvadrat, forteller hun.

Produksjonhall
STADIG FLERE: Flere og flere ønsker å bo mindre. I produksjonshallen på Økern er det høyt tempo.

Befriende tilværelse

Mirkohusinnovatør Ask Pape omtaler seg selv som firmaets potet. Han bor selv i et mikrohus og forteller at det har blitt en livsstil.

– Jeg har huset plassert i en hage på Kjelsås, og jeg trives bedre og bedre. Jeg liker å ha mitt eget hjem, og slippe å måtte inn på leiemarkedet selv om jeg kommer rett fra studier, sier han.

– Fordelen er at du får din egen bolig, og du kan sette ditt eget preg på huset uten å tenke på utleier og hvilke forventninger de har til hvordan du skal oppføre deg. Det er befriende å kunne sette en spiker i veggen når jeg selv vil, forteller han.

Mikrohus
BOR SELV I MIKROHUS: Ask Pape jobber for Norske Mikrohus. Selv bor han i et mikrohus på Kjelsås i Oslo.

Mikrohusene leveres med kjøkken og trappeløsning som kan gjøres om til oppbevaring. Sofa, bord og hvitevarer kommer som tilvalg og husene leveres med gulvvarme.

– Husene skal fungere som helårsbolig, og mobiliteten og størrelsen skal ikke gå på bekostning av livskvalitet. Derfor innreder vi med standard apparater, forteller Pape.

På badet er det plass til både toalett, dusj og vaskemaskin. Kjøkkenet er utstyrt med oppvaskmaskin.

Mikrohus
MOBILT HUS: Mikrohusene flyttes ved hjelp av en henger. Derfor er maksvekt på husene 3,5 tonn.

Flere og flere vil bo mindre

David Reiss-Andersen er ikke i tvil om at nordmenn er klare for mikrohus.

– Vi har opplevd stor interesse, og målet vårt nå er å produsere 100 nye hus. Vi har fått større fabrikklokaler nylig, og effektiviserer stadig produksjonen. Vi produserer seks hus parallelt, forteller han.

Tilbake i Ski slipper Pernille isbiter i vannet for å kjøle drikken i sommervarmen. Det skal ikke stå på komforten selv om hun bor lite. Hun har alt hun trenger på 22 kvadratmeter inkludert hems. For å komme opp til soveplassen går hun opp en trapp som også fungerer som klesskap. Foran sengen har hun snekret sin egen bokhylle i samme materiale som innredningen i eik. Men interiøret er sparsomt, og Pernille samler hverken på nips eller bøker.

– Det er fordeler og bakdeler uansett hvordan man bor. For meg betyr dette valget lave bokostnader og på sikt kanskje en mulighet til å jobbe litt mindre, avslutter hun.

Mikrohus
HJEM PÅ HJUL: Pernille betalte litt i underkant av en million kroner for mikrohuset som nå står plassert med utsikt mot en liten innsjø.