Fra tømmerstue til drømmebolig

Månedens trebygg - september 2022

Da Amund Formo og Ingebjørg Uldalen skulle etablere seg på en husmannsplass i Sel, valgte de å bygge rundt det originale våningshuset, istedenfor å rive det. I dag er tømmerstuen hjertet i deres nye hjem.

Del

Ingebjørg Uldalen hadde vært fascinert av den gjengrodde husmannsplassen helt siden hun var barn og pleide å dra på ridetur i området. I den bratte skråning over Gudbrandsdalslågen er det en fantastisk utsikt til Otta i sør og mot Sel i nord...

– Hun sa det for lenge siden, at hvis denne plassen noen gang kom til salgs, måtte vi kjøpe den, minnes Amund.

Familien Formo Uldalen.
DRØMMEPLASSEN: På husmannsplassen Storsteinom har Ingebjørg og Amund bygget et hjem til familien.
Spektakulær utsikt
SPEKTAKULÆR UTSIKT: På den bratte tomten i Gudbrandsdalen har huset en fantastisk utsikt til Otta i sør og mot Sel i nord.

På barndommens trakter
Da eiendommen så ble lagt ut markedet på det riktige tidspunktet, valgte familien å flytte fra Oslo og tilbake til kommunen der de begge er oppvokst. Før boligdrømmen skulle realiseres, tok de kontakt med arkitekt Erik Langdalen.

– Vi visste han var godt kjent med byggeskikken i området og hadde tiltro til at han ville ta gode valg. For oss var det viktig at huset både passet inn i kulturlandskapet og den bygningstradisjonen som er her, forteller Ingebjørg.

Den gamle tømmerstuen
UTGANGSPUNKT: Slik så det originale våningshuset ut da Ingebjørg og Amund tok over. De valgte å bygge huset sitt rundt den gamle tømmerstuen, heller enn å rive den.
Familien Formo Uldalen på sitt nye kjøkken
HJERET I HUSET: Den gamle tømmerstuen er i dag kjøkkenet i det nye huset.

Bygget rundt det gamle
På eiendommen var det flere eldre bygninger i ulik forfatning. Arkitekt Langdalen foreslo å kombinere deler av det gamle med det nye.
– Plassen og historien til småbruket var veldig inspirerende. Det var viktig at vi fant en arkitektur som kunne fornye og samtidig tilpasse seg det gamle. Vi hadde denne flotte tømmerkassen som utgangspunkt og valgte å bygge rundt den, heller enn å sette opp noe helt nytt.

Amund og Ingebjørg, som begge har vokst opp på gård i gamle hus, likte ideen.
– Gamle hus, er hus med sjel. De minner oss om hvordan ting var før, og hvor bra, lettvint og komfortabelt det moderne liv i dag er.

Barna på barnerommet
BARNEROM: Familien er veldig fornøyde med hvordan treverket gir gode rom å være i.

Tømmerstuen ble sentral
Inngangsdøren er plassert ved den originale tømmerkassen, slik at du først beveger deg gjennom det gamle før delen, før du kommer inn i den nye.
– Vi ville at den gamle tømmerstuen skulle spille en sentral rolle i det nye huset. Siden mye av mye av livet og hverdagen foregår på kjøkkenet, ble det naturlig å plassere dette her, forteller Ingebjørg.

Mens den gamle tømmerstuen har laftede vegger og vinduer med sprosser, har den nye delen et mer moderne uttrykk. Sistnevnte rommer stue, bad og soverom. I dag er småbruket hjemmet til familien på fem og deres fire hester.
– Det var viktig å skape et romslig hus som tok høyde for familiens behov. Det skulle være enkelt å komme seg både inn og ut. De har jo valgt å flytte fra byen til et småbruk, og da måtte huset utnytte til fulle de kvaliteter som er ved å bo på landet, sier arkitekt Langdalen.

Trapp
EKSPONERT TREVERK: Huset har interiør som er rikt på trematerialer.
Badekar
VASK MED UTSIKT: På badet kan du slappe av i badekaret, samtidig som du nyter utsikten.

Utradisjonelle valg
Arkitekten berømmer samboerparet for å tørre å ta utradisjonelle valg på det som har et blitt et hus utenom det vanlige.
– Amund og Ingebjørg hadde drømmer og høye ambisjoner i dette prosjektet. De har latt oss få komme med mange ideer, men deres innsikt og refleksjoner har vært veldig viktige i prosessen. Sammen har vi skapt noe som er blitt veldig fint.Med den gamle tømmerkassen og den nye delen knytter huset seg til en historisk linje med lange håndverkstradisjoner.

Huset utvendig
PÅ KANTEN: Huset ble lagt på tvers av terrenget, heller enn på langs, noe som gir og gir en spektakulær utsikt.
Familien Formoe Uldalen i nisjen i stuen
LOKALT HÅNDVERK: Innredning er laget på det lokale snekkerverkstedet Åver handverksnikkeri.

Utstrakt bruk av tre
Utvendig er vegger og tak i furu. Kledningen er vedlikeholdsfri og skal få stå og gråne med tiden. Taket er et tekket med furu, en teknikk som har lange tradisjoner i Norge. Innredning til kjøkken, stue og bad er laget på det lokale snekkerverkstedet Åver handverksnikkeri. Kjøkkeninnredningen er laget av bjørkefinér, mens møblene i stua og på badet er laget i furufinér.

–Tre et veldig bærekraftig materiale, og det er også holdbart med tanke på trender og stiler. Huset til Ingebjørg og Amund har et interiør som er rikt på trematerialer. Det er brukt lokale trevarer som ikke krever mye overflatebehandling. Det er ikke et eneste malingsstrøk i hele huset, noe som er med på å gjøre det til et bærekraftig og vedlikeholdsfritt hus, sier arkitekt Langdalen.

Utsikten fra stua
SIKT OVER DALEN: I stua er det store vindusflater, perfekt plassert i retning av utsikten.

Spektakulær utsikt
For Ingebjørg og Amund var et naturlig valg å bygge i tre.
– Det er tre som er byggeskikken her i området, så det valget var enkelt. Vi er veldig fornøyde med hvordan treverket gir gode rom å være i. I tillegg er det praktisk med tre, man kan enkelt henge opp ting på veggene. Tre er et levende materiale som bare blir finere jo mer slitt det blir.

I stua er det store vindusflater. Huset ble lagt på tvers av terrenget, heller enn på langs, noe som gir en spektakulær utsikt i alle retninger.
– Utsikten er noe av det flotteste med denne plassen. Det er fantastisk å tenke på at vi har samme utsikt nå som de hadde for 100 år siden, avslutter Ingebjørg.

Ingebjørg på kjøkkenet samme med sønnen.
HJERET I HUSET: Tømmerstua er blitt storkjøkken. Her stortrives familien.
Langsiden av huset.
GAMMELT HÅNDVERK: For familien var det viktig å bevare historien når de skulle bygge nytt hus. I dag forenes gamle og nye byggemetoder i eneboligen.