Duestien barnehage

Månedens trebygg - oktober 2020

Da Duestien barnehage i Skien skulle bygges, var målet klart. Det skulle brukes mest mulig tre i bygg, interiør og uteareal. I august flyttet 120 barn inn i den lune lekeoasen midt i byen.

Del


Barnehagen er tegnet av KB Arkitekter, som har flere store barnehager i sin portefølje. Dette er den første de har laget i massivtre. Av hensyn til miljømål og bærekraft, har mer trebruk blitt et vanlig ønske i offentlige byggeoppdrag.

– I Duestien barnehage bidrar treverket til et godt innemiljø, både estetisk, klimatisk og akustisk. Prosjekterte akustiske tiltak ble unødvendig og barnehagen i drift oppleves nå som bemerkelsesverdig rolig, forteller Ingrid Sporsem, sivilarkitekt hos KB Arkitekter.

Populært for store og små
Barne- og ungdomsarbeider Hanne Bratsberg er en av 38 ansatte som jobber i barnehagen. Hun er veldig fornøyd med den nye arbeidsplassen sin.

– Vi har det kjempefint! Her er det er mange små soner som barna kan leke på. I tillegg er lyden innendørs dempet takket være tre i vegger og gulv, forteller Hanne.

NY LEKEPLASS: Hanne Bratsberg tilbringer mye tid på det nye uteområdet sammen med barna.

Barnehagestyrer Johnny Tiochta er også svært fornøyd med den nye barnehagen. Duestien er den fjerde barnehagen han har vært med å bygge opp fra starten. Han skryter av mulighetene treverket gir.

– Med gips- og betongvegger blir ikke ansatte så spontane til å gjøre endringer og henge opp ting. Med tre er det enkelt å bare bruke hammer og skrutrekker. Det gir frihet og motivasjon til å skape et hyggelig miljø i avdelingen. Tidligere har vi alltid brukt mye treplater som bakgrunn når barna lager bilder. Nå kan vi bare feste bildene rett på veggen, forteller han.

PRAKTISK OG FINT: Styreleder Johnny Tiochta er ekstra fornøyd med treveggene i bygget, som gjør det enklere å henge opp bilder og tegninger barna lager.

Utenfor barnehagen er det fylt opp med lekeapparater til barna, også bygget i tre. Hver ettermiddag og kveld besøkes området av familier. Uteområdet er ikke bare en lekeplass, det gir også en parkfølelse.

POPULÆRT PARKOMRÅDE: Barnehagens uteområde brukes flittig både på dagtid og om ettermiddagen.


Rask byggeprosess

­­Prosjektleder for Duestien Barnehage i Skien kommune, Sven Egil Kristoffersen, har siden åpningen i juli hatt ukentlige besøk av kommuner og barnehager.

– Interessen er stor. Å være prosjektleder for et massivtrebygg har vært fascinerende. Det er utrolig hvor nøyaktig konstruksjonene er produsert, konkluderer han.

Bygget kom i store byggeklosser som det tok cirka fire uker å montere. Den raske og relativt enkle monteringen ga lite støv og støy på arbeidsplassen. I tillegg er kledningen behandlet, så bygget krever lite vedlikehold og har lang levetid.

FORNØYD PRODJEKTLEDER: ­­Sven Egil Kristoffersen er svært fornøyd med både byggeprosessen og resultatet.

Mer tre, mindre utslipp
Kommunen har en klima- og energiplan der målet er økt bruk av tre og massivtre i nye byggprosjekter. Under byggeprosessen av Duestien var byggeplassen fossilfri. Oppvarmingen kom fra fjernvarmeanlegg og entreprenørene brukte biodiesel inne på byggeplassen.

– Målet er et så lavt CO₂-avtrykk som mulig. Å bygge med massivtre var en ny erfaring for meg. Det har vært en kjempepositiv opplevelse med et veldig bra resultat, avslutter Kristoffersen.

TRIVES I NY BARNEHAGE: Barna er strålende fornøyd med splitter ny barnehage.
TREHUSLANDSBY: Bruk av tre er gjennomført og gjennomtenkt i barnehagen, også på utearealene. Der er alle lekeapparater i tre.