Den første tretopphytta

Månedens trebygg - juni 2020

Mange barn snekrer plankehytter. Noen drømmer nok også om å overnatte i toppen av et tre. Frode Schei gjorde virkelighet ut av barndomsdrømmen sin da han bygde den første tretopphytta i 2005. Nå er den kåret til månedens trebygg!

Del

I dag finnes det tretopphytter mange steder i Norge, men det hele startet i Brumunddal. Eller vent nå litt, det startet på Høybråten i Oslo. I den nærliggende Tangerudskogen lekte en ivrig plankehyttebygger Frode Schei sammen med kamerater.

Barnebilde
DEN SKAL TIDLIG KRØKES: Det finnes ikke bilder av Frode Scheis plankehytter, men han var ikke store krabaten da han ble løftet opp i bjørka av bestefar. Foto: Privat

Det startet med plankehytter

Frode skulle begynne på skolen da han og kameratene bygde sin første plankehytte. Han storkoste seg med å klatre i trærne. På skolen ble tresløyd et favorittfag. Naturinteressen ble vekket av bestefaren som var byggmester, foreldrene og speideren. Frode ble også etter hvert inspirert av den grønne bølgen på 70-tallet. Det gjorde at han tok skogbruksutdanning, og etter noen år som profesjonell trefeller i Oslo flyttet han til Brumunddal og begynte å jobbe som skogsarbeider og skogvokter i Veldre almenning.

– Jeg jobbet med ulike oppgaver i skogen fram til 2014, og det var her den ville ideen om å bygge en ordentlig hytte opp i trærne ble en realitet, forteller Frode Schei, daglig leder i Tretopphyttene AS.

Frode
TRIVES BEST I SKOGEN: Frode har jobbet i skogen hele sitt liv. Det var også her han kom på ideen om å bygge tretopphytte.

Rett miks av kreativitet og kompetanse

Det er ingen tvil om at Frode Scheis inspirasjon til å bygge en ordentlig hytte i trærne kom fra barndommen, men inspirasjon er ikke nok. Det kreves blant annet kreativitet, gjennomføringskraft og utholdenhet for å realisere en hytte i toppen av et tre. For ikke å snakke om kompetanse og tilgang på trær.

­– Jeg tenker kanskje litt annerledes enn andre, men jeg hadde også relevant kompetanse. Etter å ha jobbet i skogbruket i mange år hadde jeg lang erfaring med hvordan gran og furu oppfører seg i Ringsaker. Dessuten har jeg arbeidet mye med tre ved å restaurere flere hus. Kunnskap om hvordan vinden påvirker bygg er vesentlig for et byggverk oppe i et tre, og ettersom jeg drev med både hanggliding og brettseiling, hadde jeg praktisk erfaring også her, forteller Schei.

Imidlertid gjensto én vesentlig utfordring. Frode eide ikke egen skog og var avhengig av en positiv grunneier.

Trehytte
LIMTRE OG LEVENDE TRÆR: Vi brukte impregnert limtre fra Moelven som bærende konstruksjon i tillegg til levende trær.
Trehytte

Fra drøm til virkelighet

Frode var godt kjent i skogen i Brumunddal og hadde plukket ut et over 200 år gammelt furutre til formålet. Furua sto rett ved Stormyra i Nes almenning, der han hadde vært på orreleik i mange år. Grunneieren ga tillatelse til å prøvebygge en tretopphytte, dog på egen regning og risiko. Pilotprosjektet fikk støtte fra Innovasjon Norge.

Arbeidet startet i 2003 - med lokal byggmester, lokale håndverkere og lokale materialer. Frode har hele veien vært opptatt av å bygge bærekraftig og med lavt karbonfotavtrykk. Han anslår at det gikk med 5 m³ trelast til å bygge hytta, som stod ferdig i 2005. Innvendig er det satset mye på gjenbruk av materialer.

Trehytte
Trehytte

– Vi brukte impregnert limtre fra Moelven som bærende konstruksjon i tillegg til levende trær. Konstruksjonen er en kombinasjon av fastpunkt og glideflater, for man kan ikke låse alle deler av bygget, og vi må ta høyde for at de levende trærne vokser. For å balansere vindflaten som oppstår som følge av hyttekonstruksjonen, måtte vi kutte noen av trærne i høyden. Vinduer og dører er produsert av Johansen Trevare, mens gulvene er laget av malmfuru fra Nord-Østerdalen levert av Os Trekultur, sier Schei.

En bratt tretrapp fører opp til hytta, som er bygd åtte meter over bakken. Den har inntil åtte sengeplasser og ble godkjent for overnattingsgjester ved vind inntil 22 m/s. Hytta varmes opp med gass og vedfyring.

Trehytte

Flere hytter

Etter prøveprosjektet etablerte Frode Schei firmaet Tretopphyttene AS, som etter hvert fikk med seg Veldre almenning på eiersiden. I dag har firmaet bygd seks hytter, mens den sjuende er på planleggingsstadiet. Firmaet har inngått 10-års leiekontrakt med grunneierne.

– Vi har stadig forbedret hyttekonstruksjonen, så i dag er det versjon fire som gjelder, sier Schei. Han benytter anledningen til å rose Ringsaker kommune, som har vært positive til at det prøves ut noe nytt i kommunen.

Tett på naturen

Overnatter du i toppen av et tre så blir det på alle måter en usedvanlig nærhet til naturen. Kanskje kan gjestene mate et ekorn eller se hakkespett, rev eller elg fra tretoppen.

Ekorn

Det har vært stor pågang etter tretopphyttene i Brumunddal, og de seinere årene har det tatt helt av. Stadig flere ønsker å oppleve noe litt utenom det vanlige. Noen har behov for å roe ned litt. Frode Schei har også merket seg at et økende antall besteforeldre har funnet veien til tretopphyttene sammen med barnebarna de seinere årene.

– Besteforeldrene vil gi barnebarna opplevelser i natur uten tastatur, sier han.

Gjestene er for øvrig både familier, vennepar, jentegjenger og guttegjenger. Gjestene har kommet fra mange deler av verden, men det er også lokale gjester, og det synes Frode er spesielt hyggelig.

– Vi vet at flere har fridd under opphold i våre tretopphytter. Ett par har faktisk giftet seg i en av hyttene, avslutter han.

Tretopphytte
POPULÆRE HYTTER: Flere og flere leier seg inn på tretopphytter, hvor man bokstavelig talt er tett på naturen.

Tretopphytter rundt i landet

De seinere årene har ideen om tretopphytter spredt seg rundt i landet, og det er bygd ulike varianter av tretopphytter både i Innlandet og langs kysten. Flere av hyttebyggerne har brukt Frode Schei som rådgiver.

Oversikt over tretopphytter i Norge finner du her.

Tretopphytte