Kongelig trebestikk
Når stjernerestauranten Under skal ha sitt eget trebestikk, er det hit de kommer. Til en av Europas minst moderne fabrikker på Geilo.
Design
Vestre har som mål å være verdens mest bærekraftige møbelprodusent. Med skandinavisk design og nordisk furu møblerer de verden med fargesprakende benker, bord og stoler.
I 75 år har den norskeide familiebedriften produsert møbler for verdensmarkedet. Møblene til Vestre er lette å kjenne igjen der de står plassert på torg, skoler og i parker. Målet er å bidra til å gjøre byer og områder mer inkluderende.
– Grunntanken med selskapet er å skape sosiale møteplasser der folk møtes på tvers av ulikheter som sosial og økonomisk bakgrunn. Vi ønsker å skape gode uterom der folk kan ha diskusjoner og finne løsninger sammen, forteller leder for strategi og bærekraft, Øyvind Bjørnstad.
Bedriften har hatt en stor vekst de siste ti årene, og behovet for mer plass, gjorde at de i 2019 startet arbeidet med å bygge en ny fabrikk på Magnor på Eidsskog. Istedenfor å øke produksjonen hos sine underleverandører, valgte Vestre å ta kontroll på en større del av verdikjeden selv.
–Vi styrer nå over 90 prosent av produksjonen vår og kan dermed satse mer langsiktig. Vi har som mål å bli anerkjent som verdens mest bærekraftige møbelprodusent, og nå får vi blant annet større kontroll på utslippene våre, sier Bjørnstad.
I fjor sto The Plus ferdig. En moderne fabrikk som har fått stor oppmerksomhet for sin spennende arkitektur, innovative løsninger og høyeffektive produksjon. Bjørnstad forteller at The Plus er dimensjonert for en solid vekst i de kommende årene.
– Fabrikken beviser at vi kan være konkurransedyktige selv om vi produserer i Norge og Sverige. De siste årene har vist at det er mange fordeler med å ha en lokal produksjon, utover det at det er mulig.
På The Plus bearbeides metallet og treverket i møblene, før det monteres og sendes ut til kunder over hele verden. Møblene produseres på bestilling og er klare i løpet av få uker. Trebearbeidingen foregår ved bruk av intelligente skannere som reduserer materialsvinn til et minimum.
Vestre bruker i stor grad furu, som hogges i Norge og Sverige, til de ikoniske modellene sine.
– Norden har lange tradisjoner for bærekraftig skogbruk, og treverket vi bruker er i tillegg miljøsertifisert. Den nordiske furuen er et sterkt materiale med god kvalitet. Tre har en varme og et menneskelig aspekt ved seg. Noe som gjør det til det åpenbart beste valget for både sitteflater og bord når du skal ha en hyggelig stund. Det er noe helt annet å sitte på treverk enn på stål.
Blant Vestres prestisjeprosjekter er møbleringen av Times Square i New York, med opptil 50 millioner besøkende hvert år. Bjørnstad forteller at det er stor etterspørsel etter produktene deres både nasjonalt og internasjonalt.
– Møblene våre kan bidra til å gi en eierskapsfølelse til offentlige steder, noe som er veldig viktig i disse tider. Vi ser at flere og flere bor i byene, og vi trenger å ha lunger i byen hvor vi klarer å slappe av og ha en rolig tid sammen med venner, familie og mennesker du møter for første gang.
Selskapet har tre viktige bærebjelker: design, kvalitet og bærekraft.
– Vi baserer strategien vår på FNs bærekraftsmål og har så langt inkorporert ni av de 17 målene. Spesielt målene om anstendig arbeid, bærekraftige byer og ansvarlig forbruk står sterkt hos oss. Vi satser på ressurser som holder seg over tid. Det er både mer økonomisk og bærekraftig på sikt.
– Treverk er et materiale som fornyer seg og vokser opp igjen. Hvis vi drifter det på en bærekraftig måte, slik vi gjør i Norden, er det en evigvarende kilde til nye materialer som kan vare i lange tider.
Utemøblene til Vestre skal være enkle å vedlikeholde. Treverket linoljeimpregneres for å tåle både vær og vind. Dette gjør at møblene med litt kjærlighet gjerne kan stå ute i 40-50 år uten å bytte treverk.
– Alle møblene våre kommer med en 15 års garanti på lakk og mot råte i treverk. Vi tilbyr også å reparere og erstatte eventuelle deler som skulle bli ødelagt. Dette, kombinert med stålet, gjør at møblene våre i teorien kan leve evig, avslutter Bjørnstad.