Fra de dype skoger til verdens største byer

Design

Vestre har som mål å være verdens mest bærekraftige møbelprodusent. Med skandinavisk design og nordisk furu møblerer de verden med fargesprakende benker, bord og stoler.

Del

I 75 år har den norskeide familiebedriften produsert møbler for verdensmarkedet. Møblene til Vestre er lette å kjenne igjen der de står plassert på torg, skoler og i parker. Målet er å bidra til å gjøre byer og områder mer inkluderende.

– Grunntanken med selskapet er å skape sosiale møteplasser der folk møtes på tvers av ulikheter som sosial og økonomisk bakgrunn. Vi ønsker å skape gode uterom der folk kan ha diskusjoner og finne løsninger sammen, forteller leder for strategi og bærekraft, Øyvind Bjørnstad.

Vestremøbler på Kadettangen i Bærum
KADETTANGEN; BÆRUM: Her kan du hvilke deg etter en dukkert i sjøen.
Benker på Sommerro i Oslo.
SOLLIPLASS, OSLO: Møblene til Vestre er lette å kjenne igjen.

Ny fabrikk i Norge

Bedriften har hatt en stor vekst de siste ti årene, og behovet for mer plass, gjorde at de i 2019 startet arbeidet med å bygge en ny fabrikk på Magnor på Eidsskog. Istedenfor å øke produksjonen hos sine underleverandører, valgte Vestre å ta kontroll på en større del av verdikjeden selv.

–Vi styrer nå over 90 prosent av produksjonen vår og kan dermed satse mer langsiktig. Vi har som mål å bli anerkjent som verdens mest bærekraftige møbelprodusent, og nå får vi blant annet større kontroll på utslippene våre, sier Bjørnstad.

Møbelfabrikk The Plus sett fra lufta.
Møbelfabrikken "The Plus" åpnet i fjor og er blitt et landemerke på Magnor i Innlandet. Bygningen er utformet som et plusstegn.

I fjor sto The Plus ferdig. En moderne fabrikk som har fått stor oppmerksomhet for sin spennende arkitektur, innovative løsninger og høyeffektive produksjon. Bjørnstad forteller at The Plus er dimensjonert for en solid vekst i de kommende årene.

– Fabrikken beviser at vi kan være konkurransedyktige selv om vi produserer i Norge og Sverige. De siste årene har vist at det er mange fordeler med å ha en lokal produksjon, utover det at det er mulig.

Øyvind Bjørnstad jobber som leder for strategi og bærekraft i Vestre.
NORDISK PRODUKSJON: Med sine nye fabrikk beviser Vestre at de kan være konkurransedyktige med selv om de produserer i Norge og Sverige, forteller Øyvind Bjørnstad jobber som leder for strategi og bærekraft i Vestre.

Møbler av furu

På The Plus bearbeides metallet og treverket i møblene, før det monteres og sendes ut til kunder over hele verden. Møblene produseres på bestilling og er klare i løpet av få uker. Trebearbeidingen foregår ved bruk av intelligente skannere som reduserer materialsvinn til et minimum.

Vestre bruker i stor grad furu, som hogges i Norge og Sverige, til de ikoniske modellene sine.

– Norden har lange tradisjoner for bærekraftig skogbruk, og treverket vi bruker er i tillegg miljøsertifisert. Den nordiske furuen er et sterkt materiale med god kvalitet. Tre har en varme og et menneskelig aspekt ved seg. Noe som gjør det til det åpenbart beste valget for både sitteflater og bord når du skal ha en hyggelig stund. Det er noe helt annet å sitte på treverk enn på stål.

En ansatt monterer møbler på The Plus.
NORDISK TREVERK: Vestre bruker i stor grad furu, som hogges i Norge og Sverige, til de ikoniske modellene sine.
På The Plus lakkeres stål.
MALING: På "The Plus" pulverlakkeres stålet til møblene før det monteres sammen med treverk.

Flere bor i byene

Blant Vestres prestisjeprosjekter er møbleringen av Times Square i New York, med opptil 50 millioner besøkende hvert år. Bjørnstad forteller at det er stor etterspørsel etter produktene deres både nasjonalt og internasjonalt.

– Møblene våre kan bidra til å gi en eierskapsfølelse til offentlige steder, noe som er veldig viktig i disse tider. Vi ser at flere og flere bor i byene, og vi trenger å ha lunger i byen hvor vi klarer å slappe av og ha en rolig tid sammen med venner, familie og mennesker du møter for første gang.

Times Square i New York er møbler med Vestre møbler.
USA: Blant Vestres prestisjeprosjekter er møbleringen av Times Square i New York.

Potensial for evig liv

Selskapet har tre viktige bærebjelker: design, kvalitet og bærekraft.

– Vi baserer strategien vår på FNs bærekraftsmål og har så langt inkorporert ni av de 17 målene. Spesielt målene om anstendig arbeid, bærekraftige byer og ansvarlig forbruk står sterkt hos oss. Vi satser på ressurser som holder seg over tid. Det er både mer økonomisk og bærekraftig på sikt.

– Treverk er et materiale som fornyer seg og vokser opp igjen. Hvis vi drifter det på en bærekraftig måte, slik vi gjør i Norden, er det en evigvarende kilde til nye materialer som kan vare i lange tider.

Utemøblene til Vestre skal være enkle å vedlikeholde. Treverket linoljeimpregneres for å tåle både vær og vind. Dette gjør at møblene med litt kjærlighet gjerne kan stå ute i 40-50 år uten å bytte treverk.

– Alle møblene våre kommer med en 15 års garanti på lakk og mot råte i treverk. Vi tilbyr også å reparere og erstatte eventuelle deler som skulle bli ødelagt. Dette, kombinert med stålet, gjør at møblene våre i teorien kan leve evig, avslutter Bjørnstad.