– Hele grunnlaget for Mjøsparken er å vise at det er mulig å bygge for det grønne skiftet

Månedens trebygg - desember 2021

Det skal godt gjøres å ikke ha fått med seg Arthur Buchardts storsatsing på trebebyggelse i Brumunddal. Mjøskanten leiligheter er et av de nyeste tilskuddene i Mjøsparken, som også huser en svømmehall i tre og verdens høyeste trebygg.

Del

De 48 boenhetene med utsikt rett ut over Mjøsa i all sin prakt sto klare til innflytting i oktober 2021, bare ett år etter det første spadetaket ble tatt. Leilighetene på Mjøskanten er et nytt ledd i Mjøsparken, som er byggherre Buchardts voksende prosjekt i hjemlige trakter.

– Tanken bak de nye leilighetene var å utnytte tomta og skape boliger som bidrar til å danne en helhet her mellom Mjøstårnet, bassenget, det nye kontorbygget og Mjøsa. Nå har vi et lite byrom mellom disse.

Et stort fokus for hele Mjøsområdet er å dra nytte av lokale krefter som bidrar til det grønne skiftet i Brumunddal. De er bygget i moduler med bindingsverkelementer kledd med heltre interiør-veggplater, levert av Moelven Byggmodul AS.

Arthur Buchardt fra siden
BYGGHERRE: Arthur Buchardt er et kjent navn for mange og han er mannen bak treklyngen i Brumunddal.

På lik linje med det mye omtalte Mjøstårnet, har også leilighetene det karakteristiske synlige treverket. "Å omgi seg med naturen og naturlige elementer kan bidra til at vi føler oss vel, mer produktive og kreative, mindre stressa og mer fokuserte", sier administrerende direktør ved Moelven Byggmodul AS, Lars Brede Aandstad på deres hjemmeside.

Buchardt understreker at det har vært viktig under utbyggingen av alle byggene som utgjør Mjøsparken å bruke kortreiste og miljøriktige materialer med lavt Co2-avtrykk.

Nærbilde av treverket i leilighetene
KORTREIST TRE: Mjøskanten er bygget i kortreiste og lokalrproduserte materialer.

– Hele grunnlaget for Mjøsparken er å vise at det er mulig å bygge for det grønne skiftet.

Viser Innlandet på sitt beste

Mjøskanten-leilighetene er det Hent AS som har bygget. Assisterende prosjektleder Martin Lunke forteller at dette har vært et unikt prosjekt for dem å være med på.

– Bæresystemet og overflatene i boligene er produsert tett på området her, så når vi sier at det er kortreiste materialer som brukes, mener vi det. Å benytte tre i modulprosjekter er ekstremt kvalitetshevende.

Sidebilde av balkong med utsikt
TO TYPER: Mjøskanten-leilighetene kommer i to størrelser: De største på 103 kvadratmeter er ytterst mot innsjøen, mens de lenger inn i boligene er på 73 kvadratmeter.

Hent AS, med Lunke i spissen har bidratt på flere av byggeprosjektene på området tett på Mjøsa, og den assisterende prosjektlederen mener det har vært givende prosjekter å være en del av.

– Det er blitt veldig bra produkter, med fokus på miljø og energieffektivitet. Det har hele veien vært ønske fra byggherren om  å skape en treklynge som viser frem Innlandet på sitt beste i henhold til byggeteknikk. Alle bedrifter i Innlandet skal få vist seg frem, og det mener jeg de får gjennom Mjøskanten og hele parken forøvrig.

Mjøsa rett i fanget

I dag er de 48 leilighetene bebodd og folk er i full gang med å kjenne på livet ved kanten av innsjøen. Lunke tror det er utsikten og nærheten til Mjøsa som har gjort de splitter nye boligene så populære. Det er styreleder i Mjøskanten, Odd-Hermann Roel Børke enig med han i.

Bilde av Odd-Hermann Roel Børke på balkongen
TRIVES: Styreleder Odd-Hermann Roel Børke trives så langt i sin nye leilighet, og spesielt på den solvendte balkongen.

Roel Børke og kona flyttet inn den 103 kvadratmeters leiligheten i fjerde etasje i oktober og gir gladelig en omvisning, spesielt av balkongen som vender ut mot den solfylte innsjøen.

– Dette er nok siste gang man får bygge så nærme Mjøsa, og det er spennende å være en del av. Vi kjøpte leiligheten for utsikten og fordi dette området er i stor utvikling nå, med stadig nye tilbud for både beboere og kommunen forøvrig.

Styrelederen mener boligene er godt tilrettelagt for beboerne og han liker spesielt bruken av lokale trematerialer og firmaer i prosessen.

– Det er et tørt og godt inneklima her og vi er veldig fornøyde.

Utsikten til Mjøsa
UTSIKT: Det er kanskje ikke så rart at leilighetene på Mjøskanten var populære, med utsikt rett ut til innsjøen.

Selv mener Buchardt at det først er etter tre år den ordentlige dommen på leilighetene vil komme, når folk har fått bodd seg skikkelig inn. Men så langt er han svært fornøyd.

– Når sola og varmen kommer, med Mjøsa rett i fanget, da blir det skikkelig bra. Vi har satset på høy kvalitet, høy finish og Innlandets beste utsikt.